Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Piwne kokardy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smażone kokardki zawdzięczają swoja kruchość żółtkom, a lekkość piwu dzięki któremu również pięknie rosną podczas smażenia.

Piwne kokardy

Składniki:

Piwne kokardy

 

  • 400 g mąki
  • 5 żółtek
  • łyżka masła
  • 200 ml ciemnego piwa
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Piwne kokardy
Z przesianej mąki, masła, żółtek i piwa z dodatkiem soli zagnieć gładkie ciasto. Po wyrobieniu wybijaj ciasto przez około 15 minut.

Kiedy ciasto stanie się elastyczne rozwałkuj je dosyć cienko i wycinaj z niego kółka z których formuj kokardy.

Ciastka smaż na głębokim tłuszczu, po usmażeniu posyp cukrem pudrem.

Tagi:

faworki