Sposób przygotowania:
Cynamonowe ślimaczki z śliwką, kruszonką
Przygoowtujemy kruszonkę wg przepisu https://gotujmy.pl/kakaowa-kruszonka---z-dodatkami,przepisy,198798.html Wstawiamy ją do lodówki. Topimy masło i studzimy je, by było półpłynne. Do miseczki wlewamy 100 ml letniego mleka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Pozostały cukier miksujemy z jajami. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodajemy je do jajek, dodajemy pozostałe składniki ciasta (mleko, mąkę, sól ) - wyrabiamy ciasto ok 5 minut i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy go na prostokątny placek, smarujemy masłem i posypujemy cynamonem. Rolujemy go po czym ostrym nożem kroimy na plasterki.
Układamy plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W środek każdego plasterka wciskamy śliwkę i posypujemy kruszonką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st.C Jeśli lubimy bardzo słodkie wypieki posypujemy ciasteczka cukrem pudrem lub lukrujemy.
Pozostały cukier miksujemy z jajami. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodajemy je do jajek, dodajemy pozostałe składniki ciasta (mleko, mąkę, sól ) - wyrabiamy ciasto ok 5 minut i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy go na prostokątny placek, smarujemy masłem i posypujemy cynamonem. Rolujemy go po czym ostrym nożem kroimy na plasterki.
Układamy plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W środek każdego plasterka wciskamy śliwkę i posypujemy kruszonką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st.C Jeśli lubimy bardzo słodkie wypieki posypujemy ciasteczka cukrem pudrem lub lukrujemy.