bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Cynamonowiec z jabłkami i bakaliami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ostatnio naszła mnie ogromna ochota na ciasto z cynamonem i jabłkami, wyszło bardzo smaczne i aromatyczne.

Cynamonowiec z jabłkami i bakaliami

Składniki:

Cynamonowiec z jabłkami i bakaliami

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 5 jajek
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Dodatkowo:
  • 4-5 jabłek
  • Garść rodzynek
  • Garść płatków migdałów
  • Cynamon do posypania wierzchu
  • Papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Cynamonowiec z jabłkami i bakaliami
Rodzynki wsypujemy do miski sparzamy gorącą wodą, jabłka obieramy ze skórki, kroimy w ósemki, pozbawiamy gniazd nasiennych.

Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier, ucieramy na puszystą masę, wlewamy olej i ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ucierając dodajemy cynamon.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, układamy cząstki jabłek, wierzch posypujemy namoczonymi rodzynkami, płatkami migdałów oraz cynamonem.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. 

Tagi:

ciasto owoce