jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Cynamonowiec z porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Z tym przepisem łatwo i szybko upieczesz ciasto z porzeczkami:). Tak przygotowane Idealnie pasuje do kawy lub mleka.

Cynamonowiec z porzeczkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cynamonowiec z porzeczkami

 

  • Forma keksowa
  • Składniki:
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 180 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 300 g mąki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g obranej , umytej porzeczki (czerwonej i czarnej-pół na pół),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowiec z porzeczkami
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dokładamy do nich cukier. Gdy cukier się rozpuści dokładamy żółtka. Do puszystej masy wsypujemy mąkę, proszek, cynamon oraz wlewamy olej. Całość dokładnie miksujemy. Porzeczki obtaczamy w mące ziemniaczanej i wsypujemy do ciasta. Za pomocą łyżki delikatnie łączymy je z ciastem. Całość wylewamy na przygotowana blaszkę i pieczemy około 40 minut w 180°C.
Cynamonowiec z porzeczkami
Do gotowego ciasta dodajemy porzeczki. Delikatnie mieszamy

Tagi:

jajko jajka