SUPERPRZEPIS

Drożdżowy cynamonowiec do odrywania

  • 13
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Drożdżowy cynamonowiec do odrywania Więcej zdjęć (5)

Prawdziwy smakołyk dla miłośników cynamonu. I w dodatku nie trzeba go kroić nożem :)

Składniki:

Drożdżowy cynamonowiec do odrywania

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowy cynamonowiec do odrywania
Mąkę przesiałam do miski. Mleko lekko podgrzałam. Drożdże roztarłam w kubeczku z łyżką cukru, dwoma łyżkami przesianej mąki i połową mleka. Odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Masło stopiłam w rondelku nie pozwalając, żeby za mocno się zagrzało.



Do mąki dodałam pozostały cukier, sól, letnie masło, resztę mleka, rozbełtane jajka (powinny mieć temperaturę pokojową) i wyrośnięty zaczyn. Rondelek po maśle zostawiłam nieumyty, bo jeszcze będzie potrzebny. Najpierw dokładnie wymieszałam składniki łyżką, a następnie dłonią wyrobiłam gładkie, elastyczne ciasto.



Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić objętość. Keksówkę o wymiarach 9x27 cm (może być troszkę mniejsza) wysmarowałam masłem. 70 g masła potrzebnego do nadzienia roztopiłam w rondelku. W miseczce wymieszałam cukier trzcinowy i cynamon. Ciasto wyłożyłam na podsypany mąką blat. Rozwałkowałam go na prostokąt o wymiarach około 30x60 cm.



Powierzchnię przy pomocy pędzelka posmarowałam roztopionym masłem (łyżkę zostawiłam do posmarowania wierzchu ciasta) i równomiernie posypałam mieszanką cukru trzcinowego i cynamonu ( łyżkę zostawiłam do posypania powierzchni ciasta). Rozwałkowany prostokąt pokroiłam wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. Paski ułożyłam jeden na drugim i pokroiłam w poprzek na 6 prostokącików.



Kawałki ciasta ułożyłam w blasze tak jak pokazałam na zdjęciu: jeden za drugim na sztorc, na dłuższym boku. Keksówkę przykryłam ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wierzch posmarowałam odłożoną łyżką roztopionego masła (musiałam je ponownie lekko zagrzać, bo zdążyło już zastygnąć) i posypałam odłożoną mieszanką cukru i cynamonu.



Wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 20 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem, a następnie przykryłam wierzch pergaminem, zmniejszyłam temperaturę do 155 stopni i piekłam jeszcze 15 minut (w oryginale podana jest temperatura 180 stopni bez termo obiegu). Po wyjęciu z piekarnika pozwoliłam ciastu prawie całkowicie wystygnąć w foremce i dopiero wyłożyłam na kratkę. Przepis zaczerpnęłam ze strony domowe-wypieki.pl
Drożdżowy cynamonowiec do odrywania
Wyrobione ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
Drożdżowy cynamonowiec do odrywania
Paski ciasta ułożyłam jeden na drugim...
Drożdżowy cynamonowiec do odrywania
Pokrojone ciasto w ten sposób ułożyłam w keksówce.
Drożdżowy cynamonowiec do odrywania
Z ciasta można odrywać pojedyncze kromeczki.