Sposób przygotowania:
Gruszkowo śliwkowy cynamonowiec
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i wycinamy gniazda nasienne, kroimy je na mniejsze kawałki. Śliwki wyjemy, kroimy na pół i pozbywamy się pestek. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane. Następnie powoli dodajemy cukier i nadal ubijamy. Gdy piana z białek będzie sztywna i lśniąca, dodajemy po jednym żółtku i delikatnie mieszamy. Kolejny krok to dodanie przesianej przez sitko mąki wraz z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Lekko mieszamy ciasto. Do gotowego dodajemy gruszki i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przelewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą tortownicę. Na wierzchu układamy połówki śliwek. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 35-40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.