Sposób przygotowania:
Cynamonowiec z żurawiną
W jednej misce należy wymieszać wszystkie składniki suche( maka, cukier, soda, sól). W drugiej natomiast wszystkie składniki mokre(jogurt, śmietana, olej oraz jaja) .
Następnie mieszamy ze sobą składniki suche i mokre, a na koniec dodajemy do nich żurawinę i ponownie mieszamy.
Formę podłużna (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenie. Układamy ciasto do 1/3 wysokości, posypujemy połową mieszanki, następnie układamy kolejno ciasto do 2/3 wysokości i znów posypujemy polowa mieszanki by ostatecznie przykryć reszta ciasta. Na końcu przebijamy ciasto wzdłuż formy długimi nacięciami nożem.
Ciasto piec w 160 stopniach przez godzinę.
Następnie mieszamy ze sobą składniki suche i mokre, a na koniec dodajemy do nich żurawinę i ponownie mieszamy.
Formę podłużna (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenie. Układamy ciasto do 1/3 wysokości, posypujemy połową mieszanki, następnie układamy kolejno ciasto do 2/3 wysokości i znów posypujemy polowa mieszanki by ostatecznie przykryć reszta ciasta. Na końcu przebijamy ciasto wzdłuż formy długimi nacięciami nożem.
Ciasto piec w 160 stopniach przez godzinę.