Bree25

Bree25

Kucharz
[Przepisów: 7]

Cynamonowiec z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Intensywnie cynamonowe ciasto, zachwycające swym aromatem. Dodatek kwaskowej żurawiny idealnie przełamuje słodycz.

Cynamonowiec z żurawiną

Składniki:

Cynamonowiec z żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowiec z żurawiną
W jednej misce należy wymieszać wszystkie składniki suche( maka, cukier, soda, sól). W drugiej natomiast wszystkie składniki mokre(jogurt, śmietana, olej oraz jaja) .

Następnie mieszamy ze sobą składniki suche i mokre, a na koniec dodajemy do nich żurawinę i ponownie mieszamy.

Formę podłużna (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenie. Układamy ciasto do 1/3 wysokości, posypujemy połową mieszanki, następnie układamy kolejno ciasto do 2/3 wysokości i znów posypujemy polowa mieszanki by ostatecznie przykryć reszta ciasta. Na końcu przebijamy ciasto wzdłuż formy długimi nacięciami nożem.

Ciasto piec w 160 stopniach przez godzinę.