Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Cytrusowy sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Orzeźwiający i lekki sernik na zimno, stanowi idealny deser na cieplejsze dni. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, nie licząc czasu oczekiwania na jego stężenie.

Cytrusowy sernik na zimno Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cytrusowy sernik na zimno

Spód:

  • 120 g okrągłych biszkoptów
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego mielonego
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • 5 łyżek żelatyny
  • 9 łyżeczek zimnej wody
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 0,5 l wrzątku

Sposób przygotowania:

Cytrusowy sernik na zimno
1. Drobno pokruszone i wymieszane z roztopionym masłem biszkopty wysypać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wylepić spód. Odłożyć do lodówki.

2. Galaretki rozpuścić we wrzącej w wodzie, odstawić w chłodne miejsce.

3. Żelatynę wymieszać w zimnej wodzie, odstawić.

4. Twaróg przełożyć do miski. Wlać ekstrakt pomarańczowy, sok z cytryny i wsypać cukier puder. Zmiksować. Napęczniałą żelatynę roztopić w kąpieli wodnej cały czas mieszając, tak aby się nie zagotowała. Ciągle miksując masę serową wlać rozpuszczoną, lekko przestudzoną żelatynę. Masę wyłożyć na biszkopty. Wetknąć pokrojone w plasterki brzoskwinie, odłożyć do lodówki.

5. Na wierzch sernika wylać tężejącą galaretkę. Deser odłożyć na noc do lodówki. Smacznego!
Cytrusowy sernik na zimno
Serniczek na zimno z brzoskwiniami i galaretką