Sposób przygotowania:
Ciasto z daktylami i płatkami migdałowymiWykonanie ciasta:
Umyte jajka wbijamy do miski, następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy na puszystą masę, kolejno wlewamy olej, dodajemy jogurt naturalny i dokładnie miksujemy.
Na koniec wsypujemy mąkę tortową, kaszę mannę i proszek do pieczenia, i znów dokładnie miksujemy. Na samym końcu dodajemy pokrojone daktyle i mieszamy łyżką.
Do pieczenia:
Tak wykonane ciasto przekładamy do okrągłej foremki o średnicy około 20 cm posmarowanej masłem lub margaryną i oproszonej bułką tartą. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczenie:
Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni aż się ładnie zrumieni, tak przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Następnie studzimy i wyjmujemy z formy.
Krojenie:
Dobrze wystudzone ciasto kroimy. Wyjdzie nam około 10 porcji.
Podanie i rady:
Podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Forma o średnicy około 20 cm.
Ciasto można pokroić na około 10 porcji.