Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto z daktylami i płatkami migdałowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jogurtowe z daktylami i płatkami migdałowymi. Można je upiec w formie babki, ale też jako ciasto. Wszyło mi niezwykle puszyste. Wszystkim bardzo smakowało. A ta skorupka z migdałów...obłędna. Musicie upiec. Warto.

Ciasto z daktylami i płatkami migdałowymi

Składniki:

Ciasto z daktylami i płatkami migdałowymi

Ciasto:

  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 ml oleju
  • 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki kaszy manny
  • 10 dag suszonych daktyli
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto z daktylami i płatkami migdałowymi

Wykonanie ciasta:

Ciasto z daktylami i płatkami migdałowymi
Z podanych składników wykonujemy ciasto z daktylami.

Umyte jajka wbijamy do miski, następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy na puszystą masę, kolejno wlewamy olej, dodajemy jogurt naturalny i dokładnie miksujemy.

Na koniec wsypujemy mąkę tortową, kaszę mannę i proszek do pieczenia, i znów dokładnie miksujemy. Na samym końcu dodajemy pokrojone daktyle i mieszamy łyżką.

Do pieczenia:

Ciasto z daktylami i płatkami migdałowymi
Ciasto przekładamy do foremki i posypujemy migdałami.

Tak wykonane ciasto przekładamy do okrągłej foremki o średnicy około 20 cm posmarowanej masłem lub margaryną i oproszonej bułką tartą. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi.

Pieczenie:

Ciasto z daktylami i płatkami migdałowymi
Ciasto pieczemy do ładnego zrumienienia się.

Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni aż się ładnie zrumieni, tak przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Następnie studzimy i wyjmujemy z formy.

Krojenie:

Ciasto z daktylami i płatkami migdałowymi
Wystudzone ciasto kroimy na około dziesięć porcji.

Dobrze wystudzone ciasto kroimy. Wyjdzie nam około 10 porcji.

Podanie i rady:

Ciasto z daktylami i płatkami migdałowymi
Gotowe ciasto podajemy, a ja smacznego życzę.

Podajemy i smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Forma o średnicy około 20 cm.
Ciasto można pokroić na około 10 porcji.


Tagi:

okazje ciasto