Ewa27

Ewa27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Miodowa babka na białkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i prosta babka na bazie białek. Dodatek miodu praktycznie zastępuje cukier. Jest to wypiek łatwy i smaczny.

Miodowa babka na białkach

Składniki:

Miodowa babka na białkach

na ciasto

  • 350 g maki pszennej
  • 200 g masła
  • 200 g miodu
  • 100 ml mleka
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 30 g cukru waniliowego
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 6 białek

Sposób przygotowania:

Miodowa babka na białkach
Masło i miód rozpuszczamy razem. Studzimy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier waniliowy. Miksujemy. Do masy dodajemy wystudzone masło wraz z miodem. Miksujemy. Dodajemy do masy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do formy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto.