Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1500]

Cytrynowa babka z mąką kukurydzianą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealna propozycja na Wielkanocny stół. Można upiec w formie do babki czy tortownicy czy keksówce. U mnie w foremce keksówce. Długo utrzymuje świeżość. Polecam.

Cytrynowa babka z mąką kukurydzianą

Składniki:

Cytrynowa babka z mąką kukurydzianą

Ciasto:

Sposób przygotowania:

Cytrynowa babka z mąką kukurydzianą

Wykonanie ciasta:

Cytrynowa babka z mąką kukurydzianą
Z podanych składników ucieramy ciasto na babkę cytrynową.

Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy cukry i ucieramy puszystą masę. Następnie stopniowo wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Na koniec do tych utartych składników wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, wlewamy również mleko i sok z cytryny i całość dokładnie ucieramy.

Pieczenie:

Cytrynowa babka z mąką kukurydzianą
Nastepnie ciasto przekładamy do keksówki i piczemy.

Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach tak około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni tak przez około 45 - 50 minut do suchego patyczka. Upieczoną babkę studzimy i wyjmujemy z foremki.

Krojenie i podanie:

Cytrynowa babka z mąką kukurydzianą
Babkę kroimy w plasterki i podajemy. Smacznego.

Następnie dobrze wystudzoną babkę kroimy w plastry i podajemy.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka keksówka wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.