Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1314]

Jajka faszerowane sałatką pieczarkową z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka pieczarkowa świetnie smakuje sama w sobie, ale może też stanowić pyszny farsz do jajek. Taka przystawka sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole.

Jajka faszerowane sałatką pieczarkową z groszkiem

Składniki:

Jajka faszerowane sałatką pieczarkową z groszkiem

 

  • 10 jajek
  • 25 dag pieczarek
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • majonez - ilość wedle uznania
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane sałatką pieczarkową z groszkiem

ETAP 1:

Jajka faszerowane sałatką pieczarkową z groszkiem
Przygotujemy sałatkę pieczarkową ze szczypiorkiem

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obłupiamy. 3 jajka kroimy w kostkę. Pozostałe jajka kroimy na połówki, wyjmujemy żółtka i kroimy w kostkę.

Pieczarki myjemy i oczyszczamy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzamy.

Szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy.

ETAP 2:

Jajka faszerowane sałatką pieczarkową z groszkiem
Do sałatki dodajemy odsączony groszek konserwowy

Pieczarki, pokrojone całe jajka + żółtka oraz szczypiorek przekładamy do miseczki. Dodajemy groszek, majonez, sól i pieprz.
Białka jajek układamy na talerzyku wyłożonym np. rukolą. Otwory po żółtkach wypełniamy sałatką.