Sposób przygotowania:
Cytrynowa kostka z truskawkami
Schłodzone białka ubij na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Gdy cukier się rozpuści zmniejsz obroty miksera i dodaj jajka. Następnie wmiksuj olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelej do formy(23x28) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 20-25 minut w 180 stopniach. Do rondelka zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sok, dodaj jajko i żółtka, cukier, mąkę. Zmiksuj całość i gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając 2 minuty od zagotowania. Dodaj oliwę i gotuj jeszcze 1-2 minuty. Masę wystudź. Kremówkę ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i wystudź. Kremówkę zmiksuj z masą cytrynową, ciurkiem wlej żelatynę. Masę wylej na ciasto, wyrównaj i odstaw do stężenia do lodówki. Truskawki umyj, osusz i i pokrój w kostkę. Wyłóż je na ciasto i zalej tężejącą galaretką rozpuszczoną w 600ml wody. Ciasto odstaw do stężenia. Podaj je z kleksem bitej śmietany, ozdobione listkami mięty. Smacznego!