Cytrynowa kostka z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zawsze lubiłam piec ciasta, ostatnio wymyśliłam ciasto cytrynowe z truskawkami, ma wszystko co lubię:krem, biszkopt i owoce, polecam

Cytrynowa kostka z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cytrynowa kostka z truskawkami

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • Krem cytrynowy:
  • 2 cytryny,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 130g cukru,
  • 2/3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2/3 łyżki oliwy,
  • 400g kremówki,
  • cukier puder do smaku,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny (około 6 łyżek),
  • 500g truskawek,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 200g kremówki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cytrynowa kostka z truskawkami
Schłodzone białka ubij na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Gdy cukier się rozpuści zmniejsz obroty miksera i dodaj jajka. Następnie wmiksuj olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelej do formy(23x28) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 20-25 minut w 180 stopniach. Do rondelka zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sok, dodaj jajko i żółtka, cukier, mąkę. Zmiksuj całość i gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając 2 minuty od zagotowania. Dodaj oliwę i gotuj jeszcze 1-2 minuty. Masę wystudź. Kremówkę ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i wystudź. Kremówkę zmiksuj z masą cytrynową, ciurkiem wlej żelatynę. Masę wylej na ciasto, wyrównaj i odstaw do stężenia do lodówki. Truskawki umyj, osusz i i pokrój w kostkę. Wyłóż je na ciasto i zalej tężejącą galaretką rozpuszczoną w 600ml wody. Ciasto odstaw do stężenia. Podaj je z kleksem bitej śmietany, ozdobione listkami mięty. Smacznego!
Cytrynowa kostka z truskawkami
Krem cytrynowy powstaje ze zmiksowania kremówki i masy cytrynowej.