Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1227]

Cytrynowa pianka z galaretką z marakui

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 290
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatna pianka, która przypomina puszyste ptasie mleczko doskonale komponuje się z galaretką z marakui. Całość jest niezwykle lekka oraz idealna pod względem słodkości. Takie połączenie zdecydowanie poprawia humor!

 Cytrynowa pianka z galaretką z marakui

Składniki:

Cytrynowa pianka z galaretką z marakui

Forma o wymiarach 28 x 28 cm, pianka:

  • 2 "Śnieżki" - bite śmietany w proszku
  • 400 ml mleka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 600 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Galaretka z marakui:

  • 1 puszka pulpy z marakui (565 g)
  • 3,5 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml gorącej wody

Ponadto:

  • około 100 g biszkoptów

Sposób przygotowania:

Cytrynowa pianka z galaretką z marakui

Pianka:

 Cytrynowa pianka z galaretką z marakui
Galaretka powinna być zimna, ale płynna i nie stężała.

Galaretki cytrynowe rozmieszać w 600 ml gorącej wody i po ostudzeniu schłodzić w lodówce, ale należy pamiętać, że nie mogą ani trochę stężeć.

Po tym czasie bitą śmietanę w proszku dokładnie ubić z mlekiem i cienkim strumieniem - nadal miksując wlać zimną galaretką oraz na końcu sok z cytryny.

Pierwsze chłodzenie:

 Cytrynowa pianka z galaretką z marakui
Cytrynowa pianka powinna stężeć w lodówce.

Cytrynową piankę ostrożnie przelać do formy z dnem wyłożonym biszkoptami.
Całość wstawić do lodówki - do stężenia.

Galaretka z marakui:

 Cytrynowa pianka z galaretką z marakui
Ciasto powinno ponownie być schłodzone w lodówce.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie oraz połączyć z pulpą z marakui.

Całość przelać na sztywną piankę cytrynową i ponownie wstawić do lodówki, aby warstwa z marakują zastygła.


Tagi:

ciasto deser