Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto jogurtowe z cytrynową pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 16

To ciasto jest po prostu pyszne. Mięciutkie kakaowe blaty z wyczuwalną nutką cynamonu przełożone lekką jogurtowo - cytrynową pianką. Jak ktoś lubi bardziej słodkie to można piankę dosłodzić, ja nie dodawałam cukru, dzięki temu ciasto jest w sam raz.

Ciasto jogurtowe z cytrynową pianką

Składniki:

Ciasto jogurtowe z cytrynową pianką

Ciasto:

Pianka:

  • 40 dag jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka o smaku cytrynowym
  • ewentualnie cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe z cytrynową pianką
1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.

2. Do miski dajemy jogurt naturalny, dżem z czarnej porzeczki, cukier i dokładnie miksujemy, następnie dodajemy cynamon, sodę i kakao, oraz stopniowo mąkę, wlewamy przestudzone masło lub margarynę i miksujemy na gładkie ciasto.

3. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni, sprawdzając suchym patyczkiem czy jest upieczone.

4. Upieczone ciasto dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

5. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenie. Gdy galaretka zacznie tężeć miksujemy ją dokładnie z jogurtem naturalnym, jak ktoś chce można dodać cukru pudru do smaku.

6. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na jednym blacie ciasta i przykrywamy drugim, następnie wstawiamy do lodówki do stężenia masy.

7. Po tym czasie kroimy i podajemy.

Tagi:

ciasto