Sposób przygotowania:
Ciasto jogurtowe z cytrynową pianką
1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.
2. Do miski dajemy jogurt naturalny, dżem z czarnej porzeczki, cukier i dokładnie miksujemy, następnie dodajemy cynamon, sodę i kakao, oraz stopniowo mąkę, wlewamy przestudzone masło lub margarynę i miksujemy na gładkie ciasto.
3. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni, sprawdzając suchym patyczkiem czy jest upieczone.
4. Upieczone ciasto dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
5. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenie. Gdy galaretka zacznie tężeć miksujemy ją dokładnie z jogurtem naturalnym, jak ktoś chce można dodać cukru pudru do smaku.
6. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na jednym blacie ciasta i przykrywamy drugim, następnie wstawiamy do lodówki do stężenia masy.
7. Po tym czasie kroimy i podajemy.
2. Do miski dajemy jogurt naturalny, dżem z czarnej porzeczki, cukier i dokładnie miksujemy, następnie dodajemy cynamon, sodę i kakao, oraz stopniowo mąkę, wlewamy przestudzone masło lub margarynę i miksujemy na gładkie ciasto.
3. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni, sprawdzając suchym patyczkiem czy jest upieczone.
4. Upieczone ciasto dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
5. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenie. Gdy galaretka zacznie tężeć miksujemy ją dokładnie z jogurtem naturalnym, jak ktoś chce można dodać cukru pudru do smaku.
6. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na jednym blacie ciasta i przykrywamy drugim, następnie wstawiamy do lodówki do stężenia masy.
7. Po tym czasie kroimy i podajemy.