Sposób przygotowania:
Najprostszy torcik na świecie
Tortownica 16 cm
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W kolejnym kroku stopniowo dodawać cukier i wciąż ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiać mąkę,proszek.Mieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec w 170 około 15-20 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekroić na dwa blaty.
Krem:
Śmietanę wstępnie ubić z cukrem. Dodać serek i ubić na sztywny krem, ale go nie przebić. Podzielić na dwie części, jedna większą, druga mniejsza. Do mniejszej dodać słodkie kakao i dokładnie wymieszać. Skórkę z mandarynki dodać do większej porcji kremu.
Składanie :
Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Nałożyć odrobinę białego kremu. Ułożyć rurki. Krem wyłożyć do osobnych rękawów i szprycować na przemian kolory kremu na tort. W kremy wetknąć kulki draży. Przykryć drugim biszkoptem. Posmarować boki i wierzch tortu białym kremem,a z ciemnego zrobić rozetki. Udekorować ozdobami. Schłodzić około 1-2 godzin. Smacznego!
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W kolejnym kroku stopniowo dodawać cukier i wciąż ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiać mąkę,proszek.Mieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec w 170 około 15-20 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekroić na dwa blaty.
Krem:
Śmietanę wstępnie ubić z cukrem. Dodać serek i ubić na sztywny krem, ale go nie przebić. Podzielić na dwie części, jedna większą, druga mniejsza. Do mniejszej dodać słodkie kakao i dokładnie wymieszać. Skórkę z mandarynki dodać do większej porcji kremu.
Składanie :
Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Nałożyć odrobinę białego kremu. Ułożyć rurki. Krem wyłożyć do osobnych rękawów i szprycować na przemian kolory kremu na tort. W kremy wetknąć kulki draży. Przykryć drugim biszkoptem. Posmarować boki i wierzch tortu białym kremem,a z ciemnego zrobić rozetki. Udekorować ozdobami. Schłodzić około 1-2 godzin. Smacznego!
zbysiowa
monikaT83
Ja również cieszę się, że wróciłam. Sporo się działo u nas ostatnio, ale mam nadzieję, że teraz będzie spokojniej i będę regularnie zaglądać:)
zbysiowa napisał(a):
zbysiowa
Mam nadzieję że będzie ok:) Szczęśliwości dla Córeczki :)