monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1283]

Najprostszy torcik na świecie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowanie takie tortu nikomu nie nastręczy trudności, U mnie wynikła potrzeba "zagopodarowania" różnych "końcówek" i wyszło coś pysznego i jednocześnie całkiem nieźle się prezentuje, zapraszam:)

Najprostszy torcik na świecie

Składniki:

Najprostszy torcik na świecie

 

  • Biszkopt :
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem:
  • 350 g śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • Skórka otarta z mandarynki
  • 2 łyżki słodkiego kakao

 

  • Dodatkowo :
  • 5 rurek " zebra"
  • Mała garść draży kokosowych
  • Czekoladowe ozdoby
  • Biało-czarna posypka

Sposób przygotowania:

Najprostszy torcik na świecie
Tortownica 16 cm

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W kolejnym kroku stopniowo dodawać cukier i wciąż ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiać mąkę,proszek.Mieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec w 170 około 15-20 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekroić na dwa blaty.

Krem:

Śmietanę wstępnie ubić z cukrem. Dodać serek i ubić na sztywny krem, ale go nie przebić. Podzielić na dwie części, jedna większą, druga mniejsza. Do mniejszej dodać słodkie kakao i dokładnie wymieszać. Skórkę z mandarynki dodać do większej porcji kremu.

Składanie :

Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Nałożyć odrobinę białego kremu. Ułożyć rurki. Krem wyłożyć do osobnych rękawów i szprycować na przemian kolory kremu na tort. W kremy wetknąć kulki draży. Przykryć drugim biszkoptem. Posmarować boki i wierzch tortu białym kremem,a z ciemnego zrobić rozetki. Udekorować ozdobami. Schłodzić około 1-2 godzin. Smacznego!

Tagi:

tort deser ciasto