szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

cytrynowa rolada z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Delikatne ciasto o orzeźwiającym smaku

cytrynowa rolada z kremem

Składniki:

cytrynowa rolada z kremem

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do opieczenia
  • Krem:
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki kremówki
  • 300 gram twarogu trzykrotnie mielonego
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • cytryna
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

cytrynowa rolada z kremem
Cytrynę wyszorować i pokroić na plasterki.Jajka rozbić, żółtka oddzielić od białek.Białka ubić z cukrem, następnie wymieszać z żółtkami,mąką i proszkiem do pieczenia.Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 10 minut.Po upieczeniu biszkopt przełożyć ściereczką i ciasno zwinąć.Żelatynę namoczyć i rozpuścić podgrzewając.Śmietanę ubić na sztywno.Jogurt utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Wymieszać razem ze skórką cytrynową, twarogiem i rozpuszczoną żelatyną.Utrzeć na gładko i połączyć z ubitą śmietaną.Biszkopt rozwinąć i posmarować 2/3 tężejącego kremu.Zwinąć.Wierzch rolady oprószyć cukrem pudrem i udekorować plasterkami cytryny.