Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Cytrynowe babeczki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Puszyste , aromatyczne babeczki cytrynowe ..

Cytrynowe babeczki

Składniki:

Cytrynowe babeczki

 

  • 1i 3/4 szklanki mąki
  • 1łyżeczka sody
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół łyżeczki wanilii
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • łyżeczka aromatu cytrynowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowe babeczki
Mąkę , sodę , proszek do pieczenia , sól wymieszać . Jajka rozmieszać mikserem , dodać cukier i wanilię miksować 3-4 minuty , Cytrynę wyszorować , sparzyć , delikatnie zetrzeć skórkę dodać do masy jajecznej , miksować dodać aromat cytrynowy i olej . Do zmiksowanej masy porcjami dodawać suche składniki na przemian z mlekiem , delikatnie wszystko razem dobrze połączyć .Przygotować formę na muffiny , wylać ciasto , piec około 25-30minut w temp. 165-170 *C . Po wystudzeniu polukrować albo posypać cukrem pudrem