WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1023]

Cytrynowe cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekkie i orzeźwiające ciasto na zimno na biszkoptach nasączanych kawą i delikatnym smakiem kawy cappuccino.

Cytrynowe cappuccino Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cytrynowe cappuccino

I warstwa

  • 1 opakowanie śnieżki
  • 200ml mleka
  • 50g cappuccino śmietankowego
  • 3 łyżeczki żelatyny

II warstwa

Dodatki

  • ok. 10-12 biszkoptów podłużnych do tiramisu
  • ok. 10-12 biszkoptów okrągłych
  • 8 kostek mlecznej czekolady

Nasączenie

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Cytrynowe cappuccino

ETAP 1:

Kawę rozpuszczalną zalać 100ml wrzątku i posłodzić cukrem. Tortownicę w kształcie serca o średnicy ok. 23cm wyłożyć biszkoptami podłużnymi.

Biszkopty skropić połową naparu kawowego.

I warstwa

200ml mleka zagrzać. W gorącym mleku rozpuścić cappuccino i mocno schłodzić. Żelatynę rozpuścić w 75 ml gorącej wody i wystudzić.

Do zimnego mleka wsypać 1 opakowanie śnieżki i ubijać mikserem ok. 5 minut na sztywny krem.

Do ubitej śnieżki wlać powoli zimną żelatynę i dokładnie wymieszałam. Masę wylać na biszkopty.

Na masę ułożyć warstwę z biszkoptów okrągłych i skropić je resztą naparu kawowego. Ciasto schować do lodówki.

II warstwa

Galaretkę cytrynową z 1 łyżeczką żelatyny rozpuścić w 200 ml wrzątku i wystudzić. 200 ml. śmietany ubić mikserem na sztywno, a następnie wymieszać z serkiem waniliowym.

Do masy śmietanowo - serkowej wlać cienkim strumieniem chłodną galaretkę i dobrze wymieszać. Masę wylać na ciasto i ponowne wstawić do lodówki.

polewa

W mikrofali rozpuścić 8 kostek mlecznej czekolady. Za pomocą rękawa z papieru do pieczenia narysować na cieście kratkę z czekolady. Ciasto wstawić do lodówki.

Cytrynowe cappuccino
Cappuccino cytrynowe na zimno na biszkoptach

Tagi:

deser