Sposób przygotowania:
Cytrynowe cappuccinoETAP 1:
Kawę rozpuszczalną zalać 100ml wrzątku i posłodzić cukrem. Tortownicę w kształcie serca o średnicy ok. 23cm wyłożyć biszkoptami podłużnymi.
Biszkopty skropić połową naparu kawowego.
I warstwa
200ml mleka zagrzać. W gorącym mleku rozpuścić cappuccino i mocno schłodzić. Żelatynę rozpuścić w 75 ml gorącej wody i wystudzić.
Do zimnego mleka wsypać 1 opakowanie śnieżki i ubijać mikserem ok. 5 minut na sztywny krem.
Do ubitej śnieżki wlać powoli zimną żelatynę i dokładnie wymieszałam. Masę wylać na biszkopty.
Na masę ułożyć warstwę z biszkoptów okrągłych i skropić je resztą naparu kawowego. Ciasto schować do lodówki.
II warstwa
Galaretkę cytrynową z 1 łyżeczką żelatyny rozpuścić w 200 ml wrzątku i wystudzić. 200 ml. śmietany ubić mikserem na sztywno, a następnie wymieszać z serkiem waniliowym.
Do masy śmietanowo - serkowej wlać cienkim strumieniem chłodną galaretkę i dobrze wymieszać. Masę wylać na ciasto i ponowne wstawić do lodówki.
polewa
W mikrofali rozpuścić 8 kostek mlecznej czekolady. Za pomocą rękawa z papieru do pieczenia narysować na cieście kratkę z czekolady. Ciasto wstawić do lodówki.