SUPERPRZEPIS

Ciasto cappuccino

  • 8
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ciasto cappuccino Więcej zdjęć (17)

Pyszny delikatny i puszysty biszkopt. Aksamitny krem cappuccino, delikatna bita śmietana i aromatyczna czekolada. Osobno te części są doskonałe ale połączone stanowią nieziemsko pyszne ciasto, na które Was dzisiaj zapraszam.

Składniki:

Ciasto cappuccino

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cappuccino
Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą stopniowo dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto pieczemy w 180 st przez około 25 minut. Zimny dzielimy na dwa blaty.

Masa cappuccino:

Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, cappuccino ( proszek) i połowę mleka. Pozostałe mleko przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy do niego masę z żółtkami. Całość ugotujemy jak budyń. Ugotowany zdejmujemy z ognia, wierzch przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem - dzięki temu nie powstanie twarda "skórka". Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej po łyżce zimnego budyniu cappuccino. Całość dokładnie połączyć. Gotową masę wykładamy na nasączony jeden z blatów biszkoptowych i przykrywamy drugim.

Bita śmietana:

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i przekładamy na biszkopt i wyrównujemy.

Na wierzch ścieramy na tarce czekoladę.

Ciasto schładzamy najlepiej przez całą noc.
Ciasto cappuccino
Do miski dajemy żółtka oraz cukier trzcinowy
Ciasto cappuccino
Cukier trzcinowy miksujemy z żółtkami na puszysty krem
Ciasto cappuccino
Do utartego cukru z żółtkami dodajemy sproszkowane cappuccino
Ciasto cappuccino
Na ugotowany budyń dajemy woreczek i dobrze go do dociskamy
Ciasto cappuccino
Budyń cappuccino odstawiamy do całkowitego ostudzenia
Ciasto cappuccino
Białka ubijamy na sztywno partiami dodajemy cukier
Ciasto cappuccino
Do dodajemy po jednym żółtku
Ciasto cappuccino
Partiami dodajemy przesiane sypkie składniki
Ciasto cappuccino
Upieczony i ostudzony biszkopt przecinamy na dwa blaty
Ciasto cappuccino
Blaty biszkoptowe nasączamy np. kawą
Ciasto cappuccino
Miękkie masło lub margarynę ucieramy na puszysto
Ciasto cappuccino
Do utartego na puszysto masła lub margaryny dodajemy po łyżce zimny budyń cappuccino
Ciasto cappuccino
Miksujemy do połączenia składników
Ciasto cappuccino
Gotowy krem wykładamy na jeden z nasączonych biszkoptów i przykrywamy drugim biszkoptem
Ciasto cappuccino
Dobrze schłodzoną śmietaną kremówkę ubijamy na sztywno
Ciasto cappuccino
Ciasto dowolnie dekorujemy