Sposób przygotowania:
Ciasto cappuccino
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą stopniowo dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto pieczemy w 180 st przez około 25 minut. Zimny dzielimy na dwa blaty.
Masa cappuccino:
Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, cappuccino ( proszek) i połowę mleka. Pozostałe mleko przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy do niego masę z żółtkami. Całość ugotujemy jak budyń. Ugotowany zdejmujemy z ognia, wierzch przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem - dzięki temu nie powstanie twarda "skórka". Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej po łyżce zimnego budyniu cappuccino. Całość dokładnie połączyć. Gotową masę wykładamy na nasączony jeden z blatów biszkoptowych i przykrywamy drugim.
Bita śmietana:
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i przekładamy na biszkopt i wyrównujemy.
Na wierzch ścieramy na tarce czekoladę.
Ciasto schładzamy najlepiej przez całą noc.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą stopniowo dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto pieczemy w 180 st przez około 25 minut. Zimny dzielimy na dwa blaty.
Masa cappuccino:
Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, cappuccino ( proszek) i połowę mleka. Pozostałe mleko przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy do niego masę z żółtkami. Całość ugotujemy jak budyń. Ugotowany zdejmujemy z ognia, wierzch przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem - dzięki temu nie powstanie twarda "skórka". Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej po łyżce zimnego budyniu cappuccino. Całość dokładnie połączyć. Gotową masę wykładamy na nasączony jeden z blatów biszkoptowych i przykrywamy drugim.
Bita śmietana:
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i przekładamy na biszkopt i wyrównujemy.
Na wierzch ścieramy na tarce czekoladę.
Ciasto schładzamy najlepiej przez całą noc.
ciasteczka
misia5
Dziękuję :) Przyznam się szczerze, że też mam słabość do tego kremu :)
Czekoladka 2
misia5
U nas też to ciasto znika w mgnieniu oka :)
Czekoladka 2
misia5
Bardzo mi miło :) Cieszę się, że ciasto Wam smakowało :)
lukrowanepierniczki
lukrowanepierniczki