akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Cytrynowe ciastka z Lemon Curd

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 50
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Cudowne ciasteczka z przepysznym cytrynowym Lemon Curd, który świetnie równoważy słodkość ciastek i dodatkowo nadaje im świeżości. Równiutkie, kruchutkie, bezproblemowe. Na weekend, do kawy.. czemu nie? ;)

Cytrynowe ciastka z Lemon Curd

Składniki:

Cytrynowe ciastka z Lemon Curd

Ciasto

  • 150 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny

Dodatkowo

  • Lemon curd
  • cukier puder do oprószenia ciastek

Sposób przygotowania:

Cytrynowe ciastka z Lemon Curd

Ciasto

Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na grubość około 3 mm i za pomocą okrągłej foremki wykrawać ciasteczka. W połowie z nich zrobić dodatkową dziurkę, np. kieliszkiem. Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić 10 minut w lodówce. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do piekarnika. Piec przez około 10 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i wystudzić.

ETAP 2:

Ostudzone ciastka bez dziurki wysmarować Lemon Curd, przykryć (wcześniej oprószonymi cukrem pudrem) ciastkami z dziurką. Smacznego!


Tagi:

ciastka deser