Sposób przygotowania:
Cytrynowe koszyczkiMasło, cukier i miód rozpuścić dodając skórkę cytrynową. Do gorącej masy dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Wystudzone ciasto jest dosyć rzadkie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać małą łyżeczką maczaną w zimnej wodzie niewielkie porcje ciasta zachowując dość duże odstępy (ciasto się rozleje w piecu). Piec w temperaturze 190 stopni aż całość się zrumieni. Przygotować tyle kieliszków lub innych małych pojemników ile jest ciasteczek na blaszce. Ciasteczka wyjąć z pieca, od razu zdejmować nożem z blachy i wkładać w kieliszki formując kubeczek. Można placki nakładać na stopki kieliszków wtedy otrzymamy koszyczki. Po ostygnięciu zdjąć koszyczki (kubeczki) z kieliszków.
Miękkie masło utrzeć dodając stopniowo skórkę z cytryny, śmietanę oraz cukier puder. Dodawać stopniowo sok z cytryny tak aby masa przypominała bardzo gęstą pomadę krem. Nakładać masę do kubeczków dekoratorem do tortów z ozdobną końcówką.
SMACZNEGO!
UWAGA!
Gdyby ciasteczka zanadto stwardniały przed formowaniem można je włożyć na chwilkę do piekarnika (staną się znowu miękkie).
Ma-Gosia