iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Cytrynowe kruche ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne są to ciasteczka które możemy przechowywać.

Cytrynowe kruche ciasteczka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cytrynowe kruche ciasteczka

 

  • 18 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Cytrynowe kruche ciasteczka
Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na krem w trakcie dodać po jednym jajku oraz sok i skórkę z cytryny do kremu maślanego dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść ciasto które schłodzić około godziny w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm i wyciąć ciasteczka na których odbić wzorek ze stempli, ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180st około 10 minut do momentu zezłocenia.
Cytrynowe kruche ciasteczka
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto.
Cytrynowe kruche ciasteczka
Ciasto rozwałkować i wyciąć ciasteczka i odbić wzorek.
Cytrynowe kruche ciasteczka
Ciasteczka ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia.