misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Cytrynowiec z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne ciasto o cytrynowym smaku z dodatkiem żurawiny

Cytrynowiec z żurawiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cytrynowiec z żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowiec z żurawiną
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Cytryny umyć i zetrzeć z nich skórkę. Z dwóch wycisnąć sok. Skórkę i sok dodać do ciasta i wymieszać. Blachę do pieczenia wysypać tarta bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać połowę ciasta. Posypać żurawiną i przykryć resztą ciasta. Piec 40 min. w temp. 170 C. Cukier puder wymieszać z 3 łyżkami soku z cytryny. Takim lukrem posmarować przestudzone ciasto. Smacznego!!
Cytrynowiec z żurawiną
Skórkę z cytyny oraz sok dodajemy na samym końcu do ciasta
Cytrynowiec z żurawiną
Warstwę ciasta posypujemy równomiernie suszoną żurawiną
Cytrynowiec z żurawiną
Przygotowany cytrynowy lukier musi byc gładki i lśniący

Tagi:

jajko jajka