Sposób przygotowania:
Cytrynowo-czekoladowa tartaCIASTO
Wsypujemy mąkę do dużej miski, ścieramy do niej gorzką czekoladę oraz dodajemy cukier, margarynę, zimną wodę oraz kakao. Wszystko zagniatamy na jednolitą masę. Wstawiamy ją na 40 minut do lodówki. Formę do tarty (średnica 28 cm) smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy je na wielkość blachy. Przekładamy ciasto do foremki. Jego wierzch nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy je, żeby wystygło.
MASA CYTRYNOWA
Wbijamy jajka do miski oraz wsypujemy cukier. Ucieramy to na puszystą masę. Dodajemy do powstałej masy śmietanę i lekko ubijamy. Ścieramy skórkę z cytryn i przekładamy ją do miski z masą. Wyciskamy również sok z cytryn, który także wlewamy do miski z kremem. Dosypujemy do tego mąkę i dokładnie miksujemy (masa powinna być rzadka). Powstały krem wylewamy na upieczony wcześniej spód do tarty. Pieczemy ją 25 minut w temp. 170 stopni. Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy ciasto na chwilę z piekarnika i ścieramy na wierzch czekoladę gorzką. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut.