czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Tarta czekoladowo-cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tarta jest wyśmienita, słodko-kwaśna, idealna do filiżanki kawy czy herbaty...

Tarta czekoladowo-cytrynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta czekoladowo-cytrynowa

 

 

  • Masa czekoladowa:
  • 3/4 szkl. śmietanki 30%,
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • 100g mlecznej czekolady.

 

  • Masa cytrynowa:
  • cytryna,
  • galaretka cytrynowa,
  • 5 łyżek masła,
  • 2 jajka,
  • 2/3 szkl. cukru.

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta czekoladowo-cytrynowa
1. Ciasto: Mąkę przesiać, zmieszać z kakao. Dodać posiekane masło, łyżkę lodowatej wody, żółtka, szczyptę soli oraz cukier. Wszystko razem posiekać, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30mi do lodówki. Formę na tartę natłuścić i wysypać cienko bułką tartą. Ciastem wylepić dno i boki formy, gęsto nakłuć widelcem. Piec ok. 20-25min w temp. 180st. Ostudzić. 2. Masa czekoladowa: Śmietankę podgrzać, lecz nie gotować!! Dodać połamane na kawałki czekolady, mieszać, aż całkowicie się rozpuszczą. Następnie mocno schłodzić i ubić na sztywno. Gotową masę wyłożyć na upieczony spód. Wstawić do lodówki. 3. Masa cytrynowa: Cytrynę sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę, następnie wycisnąć sok. Dodać jajka, cukier i posiekane masło. Postawić nad garnkiem z gotującą wodą i ubijać na parze ok. 5minut. Następnie wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i ostudzić. Gdy masa zacznie lekko tężeć wylać na masę czekoladową i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Udekorować wg uznania.
Tarta czekoladowo-cytrynowa
Mąkę zmieszac z kakao, dodac resztę, zagnieść
Tarta czekoladowo-cytrynowa
Schłodzonym ciastem wylepić formę na tartę
Tarta czekoladowo-cytrynowa
składniki masy cytrynowej ubić na parze
Tarta czekoladowo-cytrynowa
Na zimny spód wylożyć masę czekoladową .