Sposób przygotowania:
Tarta czekoladowo-cytrynowa
1. Ciasto: Mąkę przesiać, zmieszać z kakao. Dodać posiekane masło, łyżkę lodowatej wody, żółtka, szczyptę soli oraz cukier. Wszystko razem posiekać, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30mi do lodówki. Formę na tartę natłuścić i wysypać cienko bułką tartą. Ciastem wylepić dno i boki formy, gęsto nakłuć widelcem. Piec ok. 20-25min w temp. 180st. Ostudzić. 2. Masa czekoladowa: Śmietankę podgrzać, lecz nie gotować!! Dodać połamane na kawałki czekolady, mieszać, aż całkowicie się rozpuszczą. Następnie mocno schłodzić i ubić na sztywno. Gotową masę wyłożyć na upieczony spód. Wstawić do lodówki. 3. Masa cytrynowa: Cytrynę sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę, następnie wycisnąć sok. Dodać jajka, cukier i posiekane masło. Postawić nad garnkiem z gotującą wodą i ubijać na parze ok. 5minut. Następnie wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i ostudzić. Gdy masa zacznie lekko tężeć wylać na masę czekoladową i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Udekorować wg uznania.