Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Czekoladowa tarta z borówkami i nutą cytryny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne czekoladowe ciasto, lekki orzeźwiający krem cytrynowy i rozpływający się w ustach krem śmietanowy a wszystko w jednym, pysznym kawałku, smacznego :)

Czekoladowa tarta z borówkami i nutą cytryny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowa tarta z borówkami i nutą cytryny

 

  • CIASTO:
  • 150g mąki,
  • 100g zimnego masła,
  • 1 łyżka kakao,
  • 50 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • KREM CYTRYNOWY:
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 100g cukru,
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 1,5 cytryny (sok + skórka),
  • KREM ŚMIETANOWY:
  • 400g śmietany kremówki,
  • 1 łyżka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • kilka kropel aromatu cytrynowego,
  • 250g borówek amerykańskich,
  • listki mięty do dekoracji,
  • skórka cytrynowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czekoladowa tarta z borówkami i nutą cytryny
Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z kakao, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodajemy cukier puder i żółtka, chwilkę siekamy nożem, następnie rękoma zagniatamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki okrągły placek i wykładamy do formy na tartę (24cm). Formę można wysmarować cienko masłem. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Ciasto należy nakłuć widelcem. Dodatkowo warto je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Z cytryn wyciskamy sok i ścieramy skórkę. Wszystkie składniki na krem cytrynowy, oprócz oliwy, umieszczamy w garnuszku i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając 2 minuty. Dodajemy oliwę i gotujemy kolejne 2 minuty. Po wystudzeniu krem rozsmarowujemy na cieście. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, mascarpone i aromat cytrynowy, mieszamy. Krem wykładamy na ciasto. Ciasto posypujemy umytymi borówkami, dekorujemy listkami mięty i startą skórką z cytryny. Przechowujemy je w lodówce. Życzę smacznego :)
Czekoladowa tarta z borówkami i nutą cytryny
Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z kakao, dodajemy zimne masło i siekamy nożem
Czekoladowa tarta z borówkami i nutą cytryny
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki okrągły placek i wykładamy do formy na tartę (24cm).
Czekoladowa tarta z borówkami i nutą cytryny
Po wystudzeniu krem rozsmarowujemy na cieście.
Czekoladowa tarta z borówkami i nutą cytryny
Krem wykładamy na ciasto. Ciasto posypujemy umytymi borówkami.