Sposób przygotowania:
Czekoladowa tarta z borówkami i nutą cytryny
Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z kakao, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodajemy cukier puder i żółtka, chwilkę siekamy nożem, następnie rękoma zagniatamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki okrągły placek i wykładamy do formy na tartę (24cm). Formę można wysmarować cienko masłem. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Ciasto należy nakłuć widelcem. Dodatkowo warto je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Z cytryn wyciskamy sok i ścieramy skórkę. Wszystkie składniki na krem cytrynowy, oprócz oliwy, umieszczamy w garnuszku i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając 2 minuty. Dodajemy oliwę i gotujemy kolejne 2 minuty. Po wystudzeniu krem rozsmarowujemy na cieście. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, mascarpone i aromat cytrynowy, mieszamy. Krem wykładamy na ciasto. Ciasto posypujemy umytymi borówkami, dekorujemy listkami mięty i startą skórką z cytryny. Przechowujemy je w lodówce. Życzę smacznego :)
kołczu
marietta