Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 958]

Cytrynowy całusek

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lubię wejść do kuchni i przygotować coś bez zamierzonego celu. Właśnie tak powstał mój cytrynowy całusek. Ciasto okazało się istnym hitem, że już nie raz przygotowywałam je na życzenie rodziny oraz znajomych.

Cytrynowy całusek

Składniki:

Cytrynowy całusek

Forma o wymiarach 22 x 26 cm, biszkopt:

Poncz do nasączenia:

  • 100 ml wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30-36%
  • 3 łyżki cukru pudru (płaskie)
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny

Ponadto:

  • około 40 okrągłych biszkoptów
  • około 20 łyżeczek dżemu/konfitury (płaskich; u mnie czarna porzeczka)
  • 2 galaretki cytrynowe

Sposób przygotowania:

Cytrynowy całusek

Biszkopt:

Cytrynowy całusek
Biszkopt można również przygotować dzień wcześniej.

Białka należy ubić na sztywną pianę i pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier, a następnie dodać żółtka.
Na końcu całość delikatnie wymieszać z mąką uprzednio przesianą z kakao.
Masę ostrożnie przelać do blaszki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Biszkopt piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Krem:

Cytrynowy całusek
Krem należy przygotować bezpośrednio przed składaniem ciasta.

Kremówkę z dodatkiem cukru pudru należy ubić na sztywno, a następnie ostrożnie zmiksować z serkiem mascarpone - uprzednio wymieszanym ze skórką oraz sokiem z cytryny.

Całość:

Cytrynowy całusek
Ciasto jest gotowe po stężeniu galaretki.

Galaretki przyrządzić zgodnie z opisem z opakowania i po ostudzeniu schłodzić w lodówce, aby odrobinę stężały. Po tym czasie upieczony biszkopt należy dokładnie nasączyć uprzednio przygotowanym ponczem. Na biszkopcie rozsmarować krem. Połowę biszkopcików posmarować dżemem, a następnie złożyć je z resztą ciastek. Złożone ciastka umieścić na kremie i zalać galaretką.

Całość schłodzić w lodówce, żeby galaretka całkowicie zastygła.