WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1922]

Cytrynowy krem budyniowy do tortu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krem budyniowy o smaku cytrynowym. Idealny do przekładania tortów i innych ciast. Delikatny, aksamitny i maślany.

Cytrynowy krem budyniowy do tortu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowy krem budyniowy do tortu

 

  • 2 budynie bez cukru o smaku cytrynowym
  • 3szklanki mleka po 250ml
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 200g masła

Sposób przygotowania:

Cytrynowy krem budyniowy do tortu

ETAP 1:

2 szklanki mleka zagotować z cukrem zwykłym. W pozostałej szklance mleka rozmieszać proszki budyniowe i mąkę. Wlać na gotujące się mleko i energicznie mieszając gotować budyń do zgęstnienia. Odstawić do wystygnięcia.

Miękkie masło miksować kilka minut żeby nabrało puszystosci. Dodawać po łyżce zimny budyń, cukier puder i sok z cytryny. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotowym kremem przekładać torty lub ciasta.

Cytrynowy krem budyniowy do tortu
Krem budyniowy cytrynowy po zmiksowaniu wszystkich składników
Cytrynowy krem budyniowy do tortu
Cukier puder i sok cytrynowy dodany w trakcie ucierania kremu
Cytrynowy krem budyniowy do tortu
Miękkie masło w trakcie miksowania mikserem
Cytrynowy krem budyniowy do tortu
Budyń cytrynowy ugotowany na mleku w rondelku