Sposób przygotowania:
Tort bezowy z kremem cytrynowym i borówkamiETAP 1:
Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o średnicy ok 20 cm, np odrysowując od talerza.
Białka ubijać ze szczyptą soli do momentu, aż zaczną sztywnieć.
Ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać małymi porcjami cukier.
Miksować, aż cukier całkiem się rozpuści. Można to sprawdzić rozcierając masę między palcami.
Na końcu wlać sok z cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką dużej gwiazdy.
W jednym narysowanym okręgu wycisnąć bezę w kształcie wieńca, a drugi uzupełnić cały.
Piekarnik rozgrzać do 150*C, a po wstawieniu blachy, zmniejszyć temperaturę do 110 z termoobiegiem i piec przez 1,5 godziny.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej pozostawiając tak na noc.
Ostrożnie ściągnąć z papieru do pieczenia.
ETAP 2:
Żółtko i jajko rozetrzeć z cukrem w garnuszku. Wstawić na małym ogniu i podgrzewając dodać masło, sok i skórkę z cytryny.
Skórka może być otarta lub pokrojona w paseczki bez białych części. Podgrzewać stale mieszając, aż krem zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Odłożyć 1 łyżkę kremu do dekoracji. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i porcjami delikatnie wymieszać z kremem cytrynowym.
ETAP 3:
Na talerzu umieścić pierwszą pełną bezę i wyłożyć krem cytrynowy. W środek kremu wcisnąć borówki i nałożyć bezę w kształcie wieńca.
W środek nasypać borówki, udekorować odłożonym kremem i listami mięty. Podawać schłodzony. Smacznego :)
bajtek
Ag.Zetka
iziona
SylaUla
Mniam1
jagoda59