Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Książka Kucharska: Przepisy na torty bezowe

Tort bezowy z kremem cytrynowym i borówkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Słodkie, chrupiące bezy przełożone lekkim kremem cytrynowym, którego kwaśny smak równoważy słodycz i świetnie smakuje z borówką amerykańską.

Tort bezowy z kremem cytrynowym i borówkami

Składniki:

Tort bezowy z kremem cytrynowym i borówkami

BEZY:

  • 4 białka
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

KREM CYTRYNOWY:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki cukry
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • ok 300 g borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:

Tort bezowy z kremem cytrynowym i borówkami

ETAP 1:

Tort bezowy z kremem cytrynowym i borówkami
Bezy wystudzić w lekko uchylonym piekarniku i zdjąć z papieru.

Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o średnicy ok  20 cm, np odrysowując od talerza. 

Białka ubijać ze szczyptą soli do momentu, aż zaczną sztywnieć.

Ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać małymi porcjami cukier.

Miksować, aż cukier całkiem się rozpuści. Można to sprawdzić rozcierając masę między palcami.

Na końcu wlać sok z cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką dużej gwiazdy.

W jednym narysowanym okręgu wycisnąć bezę w kształcie wieńca, a drugi uzupełnić cały.

Piekarnik rozgrzać do 150*C, a po wstawieniu blachy, zmniejszyć temperaturę do 110 z termoobiegiem i piec przez 1,5 godziny.

Studzić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej pozostawiając tak na noc.

Ostrożnie ściągnąć z papieru do pieczenia.

ETAP 2:

Tort bezowy z kremem cytrynowym i borówkami
Ubitą kremówkę połączyć delikatnie z kremem cytrynowym.

Żółtko i jajko rozetrzeć z cukrem w garnuszku. Wstawić na małym ogniu i podgrzewając dodać masło, sok i skórkę z cytryny.

Skórka może być otarta lub pokrojona w paseczki bez białych części. Podgrzewać stale mieszając, aż krem zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Odłożyć 1 łyżkę kremu do dekoracji. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i porcjami delikatnie wymieszać z kremem cytrynowym.

ETAP 3:

Tort bezowy z kremem cytrynowym i borówkami
W krem cytrynowy wcisnąć część borówek amerykańskich.

Na talerzu umieścić pierwszą pełną bezę i wyłożyć krem cytrynowy. W środek kremu wcisnąć borówki i nałożyć bezę w kształcie wieńca.

W środek nasypać borówki, udekorować odłożonym kremem i listami mięty. Podawać schłodzony. Smacznego :)