czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Szaszłyki z oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem, oliwkami, papryką i bakłażanem to kolorowe i apetyczne połączenie.

Szaszłyki z oliwkami

Składniki:

Szaszłyki z oliwkami

 

marynata:

  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • kilka gałązek oregano
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1/2 szklanki piwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z oliwkami
Cebulę obrać i posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.

Kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z marynatą. Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, żeby mięso przeszło smakiem marynaty.

Plasterki boczku przekroić na pół, bakłażana pokroić w plastry, potem w ćwiartki, paprykę pokroić na kawałki. Zamarynowanego kurczaka zawijać w plasterki boczku i nabijać na patyczki do szaszłyków na przemian z pozostałymi składnikami (drewniane patyczki wcześniej namoczyć) i układać na tackach do grillowania.

Szaszłyki grillować przez około pół godziny, co jakiś czas przekręcając.