Falej :)

Falej :)

Szef Kuchni
[Przepisów: 20]

Tort makowo bezowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 400
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kakaowy blaty bezowe przełożone wyjątkowym kremem makowo-kawowym pośród którego ukryte są małe słodkie przyjemności-beziki. Wszystko zwieńcza smak ajerkoniaku w kremie.

Tort makowo bezowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort makowo bezowy

Kakaowe blaty

  • szczypta soli
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 150 g cukru drobnego

Krem makowo-kawowy

  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 110 g cukru
  • 70 g zmielonego i suchego maku
  • 250 g masła

Nasączenie

  • 125 ml wody
  • 125 ml likieru Amaretto

Krem ajerkoniakowy

  • 1 opakowanie kremu ajerkoniakowego
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo

  • Dżem porzeczkowy lub powidła śliwkowe
  • 200 g małych bezików
  • kakao

Sposób przygotowania:

Tort makowo bezowy
Blaty kakaowe:

Mąkę, skrobię i kakao przesiać do jednej miski.

W misie miksera utrzeć żółtka i 75 g cukru.

W trzeciej misce ubijać białka z solą a pod koniec ubijania cukier łyżka po łyżce. Do masy bezowej dodać masę żółtkową i wymieszać szpatułką do połączenia. Dodać zawartość pierwszej miski i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy o 22cm na 35 cm , wyłożonej papierem do pieczenia-samo dno. Piec w temp 170 stopni Celsjusza przez 31 minut. Wyjąć, wystudzić, przekroić dwa blaty.

Krem kawowo-makowy:

W rondelku zagotować mleko z kawą. W misce utrzeć żółtka z cukrem. Dodać skrobię i wymieszać. Dodać połowę wrzącego mleka i zmiksować. Masę wlać do pozostałego mleka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Zdjąć z palnika przykryć folią spożywczą tak by dotykała powierzchni masy i odstawić do wystudzenia.

Masło utrzeć do puszystości i dodawać do niego budyń etapami za każdym razem mieszając do połączenia. Na koniec dodać mak i wymieszać do całkowitego połączenia.

Krem ajeroniakowy:

Postępować wg instrukcji na opakowaniu

Nasączenie:

Wodę wymieszać z likierem.

Jeden blat umieszczamy w foremce i nasączamy połową płynu. Smarujemy cienką warstwą dżemu a następnie połową kremu makowego wyrównując powierzchnię. Układamy na wierzchu beziki w niewielkich odległościach. Wylewamy delikatnie drugą część kremu makowego i wygładzamy powierzchnię. Przykrywamy drugim blatem i smarujemy kremem ajerkoniakowy cały tort wraz z bokami. Posypujemy kakao oraz układamy beziki na wierzchu.

Smacznego
Tort makowo bezowy
Dla każdego coś dobrego ale każdy na pewno chciałby załapać się na bezika:P