Sposób przygotowania:
Tort makowo bezowy
Blaty kakaowe:
Mąkę, skrobię i kakao przesiać do jednej miski.
W misie miksera utrzeć żółtka i 75 g cukru.
W trzeciej misce ubijać białka z solą a pod koniec ubijania cukier łyżka po łyżce. Do masy bezowej dodać masę żółtkową i wymieszać szpatułką do połączenia. Dodać zawartość pierwszej miski i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy o 22cm na 35 cm , wyłożonej papierem do pieczenia-samo dno. Piec w temp 170 stopni Celsjusza przez 31 minut. Wyjąć, wystudzić, przekroić dwa blaty.
Krem kawowo-makowy:
W rondelku zagotować mleko z kawą. W misce utrzeć żółtka z cukrem. Dodać skrobię i wymieszać. Dodać połowę wrzącego mleka i zmiksować. Masę wlać do pozostałego mleka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Zdjąć z palnika przykryć folią spożywczą tak by dotykała powierzchni masy i odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć do puszystości i dodawać do niego budyń etapami za każdym razem mieszając do połączenia. Na koniec dodać mak i wymieszać do całkowitego połączenia.
Krem ajeroniakowy:
Postępować wg instrukcji na opakowaniu
Nasączenie:
Wodę wymieszać z likierem.
Jeden blat umieszczamy w foremce i nasączamy połową płynu. Smarujemy cienką warstwą dżemu a następnie połową kremu makowego wyrównując powierzchnię. Układamy na wierzchu beziki w niewielkich odległościach. Wylewamy delikatnie drugą część kremu makowego i wygładzamy powierzchnię. Przykrywamy drugim blatem i smarujemy kremem ajerkoniakowy cały tort wraz z bokami. Posypujemy kakao oraz układamy beziki na wierzchu.
Smacznego
Mąkę, skrobię i kakao przesiać do jednej miski.
W misie miksera utrzeć żółtka i 75 g cukru.
W trzeciej misce ubijać białka z solą a pod koniec ubijania cukier łyżka po łyżce. Do masy bezowej dodać masę żółtkową i wymieszać szpatułką do połączenia. Dodać zawartość pierwszej miski i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy o 22cm na 35 cm , wyłożonej papierem do pieczenia-samo dno. Piec w temp 170 stopni Celsjusza przez 31 minut. Wyjąć, wystudzić, przekroić dwa blaty.
Krem kawowo-makowy:
W rondelku zagotować mleko z kawą. W misce utrzeć żółtka z cukrem. Dodać skrobię i wymieszać. Dodać połowę wrzącego mleka i zmiksować. Masę wlać do pozostałego mleka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Zdjąć z palnika przykryć folią spożywczą tak by dotykała powierzchni masy i odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć do puszystości i dodawać do niego budyń etapami za każdym razem mieszając do połączenia. Na koniec dodać mak i wymieszać do całkowitego połączenia.
Krem ajeroniakowy:
Postępować wg instrukcji na opakowaniu
Nasączenie:
Wodę wymieszać z likierem.
Jeden blat umieszczamy w foremce i nasączamy połową płynu. Smarujemy cienką warstwą dżemu a następnie połową kremu makowego wyrównując powierzchnię. Układamy na wierzchu beziki w niewielkich odległościach. Wylewamy delikatnie drugą część kremu makowego i wygładzamy powierzchnię. Przykrywamy drugim blatem i smarujemy kremem ajerkoniakowy cały tort wraz z bokami. Posypujemy kakao oraz układamy beziki na wierzchu.
Smacznego