Sposób przygotowania:
Sałatka z winnym kurczakiem i domową bagietką
Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę pszenną, sól oraz cukier. Wsypujemy suche drożdże. Wlewamy gorącą wodę. Ciasto mieszamy za pomocą haka. Gdy jest dość gładkie i zwarte wyłączamy mikser i zagniatamy ręcznie.
Formujemy kulę, smarujemy ją oliwą z oliwek. Odstawiamy w misce pod przykryciem na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt i dzielimy na dwie części. Każdą składamy wzdłuż szerszego boku na trzy części.
Formujemy bagietkę. Zlepieniem układamy do dołu. Bagietki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie pieczemy w nagrzanym do 220*C piekarniku przez 15-20 minut.
Po wystudzeniu kroimy na plastry. Każdy smarujemy masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Podgrzewamy na patelni z oliwą z oliwek. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa, ostrą czerwoną papryką oraz cząbrem.
Smażymy na patelni do miękkości. Pod koniec wlewamy wino i dusimy aż wyparuje.
Ogórka kroimy w pół plasterki, pomidorki w ćwiartki, cebulę w plastry. Ser feta kroimy w kosteczkę, szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, układamy na talerzach.
Wierzch obsypujemy orzeszkami ziemnymi. Podajemy z ciepłymi bagietkami.
Formujemy kulę, smarujemy ją oliwą z oliwek. Odstawiamy w misce pod przykryciem na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt i dzielimy na dwie części. Każdą składamy wzdłuż szerszego boku na trzy części.
Formujemy bagietkę. Zlepieniem układamy do dołu. Bagietki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie pieczemy w nagrzanym do 220*C piekarniku przez 15-20 minut.
Po wystudzeniu kroimy na plastry. Każdy smarujemy masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Podgrzewamy na patelni z oliwą z oliwek. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa, ostrą czerwoną papryką oraz cząbrem.
Smażymy na patelni do miękkości. Pod koniec wlewamy wino i dusimy aż wyparuje.
Ogórka kroimy w pół plasterki, pomidorki w ćwiartki, cebulę w plastry. Ser feta kroimy w kosteczkę, szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, układamy na talerzach.
Wierzch obsypujemy orzeszkami ziemnymi. Podajemy z ciepłymi bagietkami.