VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Sałatka z winnym kurczakiem i domową bagietką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny pomysł na kolację we dwoje. Kruchy kurczak z winnym posmakiem, słony ser feta i orzeszki, bukiet warzyw. Do tego delikatna domowa bagietka z czosnkiem, przesmażona na oliwie z oliwek.

Sałatka z winnym kurczakiem i domową bagietką

Składniki:

Sałatka z winnym kurczakiem i domową bagietką

 

 

  • Sałatka:
  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka
  • Ostra czerwona papryka
  • Cząber
  • 1/3 szklanki słodkiego wina
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 czerwona cebula
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 150 g sera feta
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych solonych

Sposób przygotowania:

Sałatka z winnym kurczakiem i domową bagietką
Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę pszenną, sól oraz cukier. Wsypujemy suche drożdże. Wlewamy gorącą wodę. Ciasto mieszamy za pomocą haka. Gdy jest dość gładkie i zwarte wyłączamy mikser i zagniatamy ręcznie.

Formujemy kulę, smarujemy ją oliwą z oliwek. Odstawiamy w misce pod przykryciem na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt i dzielimy na dwie części. Każdą składamy wzdłuż szerszego boku na trzy części.

Formujemy bagietkę. Zlepieniem układamy do dołu. Bagietki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie pieczemy w nagrzanym do 220*C piekarniku przez 15-20 minut.

Po wystudzeniu kroimy na plastry. Każdy smarujemy masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Podgrzewamy na patelni z oliwą z oliwek. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa, ostrą czerwoną papryką oraz cząbrem.

Smażymy na patelni do miękkości. Pod koniec wlewamy wino i dusimy aż wyparuje.

Ogórka kroimy w pół plasterki, pomidorki w ćwiartki, cebulę w plastry. Ser feta kroimy w kosteczkę, szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, układamy na talerzach.

Wierzch obsypujemy orzeszkami ziemnymi. Podajemy z ciepłymi bagietkami.