Sposób przygotowania:
Galaretka rabarbarowa na soku jabłkowym
Rabarbar umyć, osuszyć, obrać z włókien i pokroić w cienkie krążki. Wsypać do garnka i zasypać cukrem. Po wymieszaniu odstawić na godzinę lub dwie, aby puścił sok.
Jabłka umyć, pokroić na cząstki i wyciąć gniazda nasienne, ale nie obierać ze skórki - przepuścić przez wyciskarkę albo sokowirówkę. Sok dolać do rabarbaru, dopełnić wodą i zagotować.
Ogrzewać na niewielkim płomieniu, aż rabarbar się rozpadnie.
Do garnka dosypać galaretkę jabłkową i mieszć kilka chwil, aż się rozpuści.
Przelać do literatek lub małych salaterek i odstawić do ostygnięcia - schłodzić w lodówce.
Jabłka umyć, pokroić na cząstki i wyciąć gniazda nasienne, ale nie obierać ze skórki - przepuścić przez wyciskarkę albo sokowirówkę. Sok dolać do rabarbaru, dopełnić wodą i zagotować.
Ogrzewać na niewielkim płomieniu, aż rabarbar się rozpadnie.
Do garnka dosypać galaretkę jabłkową i mieszć kilka chwil, aż się rozpuści.
Przelać do literatek lub małych salaterek i odstawić do ostygnięcia - schłodzić w lodówce.