Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Galaretka rabarbarowa na soku jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczna i orzeźwiająca galaretka o lekko kwaskowatym smaku - znakomicie smakuje dobrze schłodzona. Można przybrać kleksem bitej śmietany.

Galaretka rabarbarowa na soku jabłkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galaretka rabarbarowa na soku jabłkowym

 

  • rabarbar 350 g
  • świeży sok jabłkowy 700 ml
  • 2 szkl. wody
  • galaretka jabłkowa (ew. cytrynowa) 2 op.
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Galaretka rabarbarowa na soku jabłkowym
Rabarbar umyć, osuszyć, obrać z włókien i pokroić w cienkie krążki. Wsypać do garnka i zasypać cukrem. Po wymieszaniu odstawić na godzinę lub dwie, aby puścił sok.

Jabłka umyć, pokroić na cząstki i wyciąć gniazda nasienne, ale nie obierać ze skórki - przepuścić przez wyciskarkę albo sokowirówkę. Sok dolać do rabarbaru, dopełnić wodą i zagotować.

Ogrzewać na niewielkim płomieniu, aż rabarbar się rozpadnie.

Do garnka dosypać galaretkę jabłkową i mieszć kilka chwil, aż się rozpuści.

Przelać do literatek lub małych salaterek i odstawić do ostygnięcia - schłodzić w lodówce.
Galaretka rabarbarowa na soku jabłkowym
Rabarbar pokroić na cienkie krążki i posłodzić.
Galaretka rabarbarowa na soku jabłkowym
Rabarbar zalać sokiem jabłkowym i rozgotować.
Galaretka rabarbarowa na soku jabłkowym
W musie rabarbarowym rozpuścić galaretkę.
Galaretka rabarbarowa na soku jabłkowym
Gotową galaretkę przelać do przygotowanych naczyń i schłodzić.