mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Książka Kucharska: Ksiązka kucharska - Dania z ryb bez ości

Cytrynowy łosoś marynowany

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tym razem łosoś w wersji cytrynowej. Sama nie wiem który lepszy, ale cytrynowy chyba bardziej mi przypadł do gustu.

Cytrynowy łosoś marynowany Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cytrynowy łosoś marynowany

 

  • 1 filet z łososia dwa razy po 500 gram ze skórą

 

 

  • 100 gram cukru

 

  • 2 pęczki koperku

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowy łosoś marynowany
Łososia myję, osuszam, usuwam z ości które można wyczuć. Koperek myję, kroję drobno. Ziele angielskie, jałowiec, pieprz rozbijam w moździerzu. Wszystkie przyprawy mieszam, czyli sól, cukier, ziele, pieprz, jałowiec. Łososia układam w pudełku próżniowym skórą do dołu, i nacieram mieszanką przypraw. Cytrynę sparzam i ścieram na tarce drobne oczka.

Łososia posypuję skórką z cytryny, dodaję całe gałązki koperku. Układam kawałki jeden na drugim przy czym drugi kawałek skórą do góry. Pudełko zamykam i wstawiam do lodówki na tydzień czasu. Po 24 h odwracam plastry, do góry nogami, żeby nasiąknął łosoś sokami które się wytworzą. Codziennie należy przekładać. Przed podaniem płucze rybę, z marynaty, wycieram i kroję w plastry.
Cytrynowy łosoś marynowany
Płaty łososia ze skórą cytryna koperek świeży
Cytrynowy łosoś marynowany
Płaty łososia zamarynowane w cytrynie koperku z przprawami