Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Cytrynowy mintaj

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mimo że nie jestem wielką fanką ryb to jednak te z dodatkiem cytryny i czarnego pieprzu zjadam bardzo chętnie.

Cytrynowy mintaj Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowy mintaj

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowy mintaj
Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz, sok i łyżkę skórki z cytryny, dokładnie mieszamy. Filety lekko odciskamy z nadmiaru wody, przecinamy na pół i namaczamy a jajkach z przyprawami. Zostawiamy na około 15 minut, następnie obtaczamy w tartej bułce. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy ryby na rumiano z obu stron. Układamy na papierowych ręcznikach i osuszamy z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy resztą skórki. Najlepiej smakują z miksem warzyw.
Cytrynowy mintaj
Jajka dokładnie mieszamy razem z resztą przypraw.
Cytrynowy mintaj
Filety układamy na desce i delikatnie odciskamy nadmiar wody.
Cytrynowy mintaj
Smażymy na oleju z obu stron na rumiano.
Cytrynowy mintaj
Już usmażone osuszamy papierowymi ręcznikami.