Sposób przygotowania:
Cytrynowy tort limoncelloPrzygotowanie biszkoptu
Przygotowanie biszkoptu rozpoczynamy od rozpuszczenia i ostudzenia masła.
Jaja z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do masy dodajemy otartą skórkę z cytryny, cukier waniliowy, likier limoncello oraz rozpuszczone masło.
Na koniec stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Ciasto przelewamy do formy do pieczenia o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut do uzyskania złotego koloru.
Przygotowanie kremu limoncello
Żółtka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę oraz likier limoncello.
Na koniec stopniowo wlewamy mleko. Masę mieszamy, następnie przelewamy do garnuszka, doprowadzamy do wrzenia.
Krem ciągle mieszając, gotujemy, aż zgęstnieje.
Krem odstawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając.
Przygotowanie tortu
Przestudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty, które smarujemy kremem limoncello. Kładziemy jeden blat na drugi.
Tort dekorujemy kremem, plasterkami cytryny oraz listkami mięty.