Sposób przygotowania:
Ciasto kokosowo –wiśnioweETAP 1:
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na gładką lśniącą pianę pod koniec wsypując, łyżka po łyżce cukier, aż piana będzie sztywna.
Dodajemy żółtka i miksujemy, mąkę mieszamy z proszkiem przesiewamy przez sito do masy jajecznej i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach, biszkopt ma być puszysty.
Wylewamy do blaszki o wym 25/30 m pieczemy w temp 170*c przez 25-30 minut.
ETAP 2:
Po upieczeniu studzimy, zimny biszkopt przekrawamy wzdłuż na połowę
ETAP 3:
Krem:
Wszystkie składniki kremu powinny być dobrze schłodzone.
Śmietanę kremówkę połączyć z kwaśną śmietaną oraz cukrem pudrem, zmiksować na gęsty krem, pod koniec wsypać wiórka i wymieszać łyżką.
Poncz:
Likier kokosowy wymieszać z wodą.
Złożenie ciasta:
Pierwszy przekrojony blat ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować frużeliną wiśniową
ETAP 4:
nałożyć ¾ kremu przykryć biszkoptem, nasączyć wyłożyć resztę kremu i posypać wiórkami.
Chłodzić całą noc w lodówce.
Słodkich wypieków!
SylaUla
2milutka
dziękuje !