Sposób przygotowania:
Ciasto biszkoptowe z bananem i galaretką
Biszkopt według tego przepisu;
oto link ;
https://gotujmy.pl/smietankowe-male-co-nieco-z-czerwona-porzeczka,przepisy-desery-przepis,266792.html
Wykorzystałam jedną część biszkoptu na deserek, a drugą część własnie na to ciasto.
Galaretkę zrobić według opisu na opakowaniu tylko z mniejszą ilością wody.
Odłożyć do lekkiego stężenia.
Banany obrać ze skórek, odciąć końcówki a następnie pokroić w plasterki.
Masa śmietankowo - serowa;
Dobrze schłodzoną śmietanę 30 % ubić z cukrem pudrem a następnie połączyć z rozpuszczoną letnią żelatyną oraz serkiem Ricotta.
Upieczony spód biszkoptu nasączyć kawą rozpuszczalną.
Następnie posmarować dżemem z czarnej porzeczki, nałożyć krem śmietankowo - serowy.
Ciasto włożyć na 40 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjąc z lodówki.
Na cieście porozkładać pokrojone plasterki bananów i zalać tężejąca galaretką.
Ponownie włożyć do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
oto link ;
https://gotujmy.pl/smietankowe-male-co-nieco-z-czerwona-porzeczka,przepisy-desery-przepis,266792.html
Wykorzystałam jedną część biszkoptu na deserek, a drugą część własnie na to ciasto.
Galaretkę zrobić według opisu na opakowaniu tylko z mniejszą ilością wody.
Odłożyć do lekkiego stężenia.
Banany obrać ze skórek, odciąć końcówki a następnie pokroić w plasterki.
Masa śmietankowo - serowa;
Dobrze schłodzoną śmietanę 30 % ubić z cukrem pudrem a następnie połączyć z rozpuszczoną letnią żelatyną oraz serkiem Ricotta.
Upieczony spód biszkoptu nasączyć kawą rozpuszczalną.
Następnie posmarować dżemem z czarnej porzeczki, nałożyć krem śmietankowo - serowy.
Ciasto włożyć na 40 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjąc z lodówki.
Na cieście porozkładać pokrojone plasterki bananów i zalać tężejąca galaretką.
Ponownie włożyć do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
gusia1000