Sposób przygotowania:
Tort Gdański - po mojemu
Żółtka oddziel od białek. Do białek dodaj połowę cukru, szczyptę soli i ubij na sztywno. Żółtka ubij z drugą połową cukru na puch. Do żółtek delikatnie dodaj wodę, skórkę cytrynową i przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie rozmieszaj składniki. Do masy stopniowo dodawaj ubitą pianę z białek. Mieszaj do całkowitego połączenia składników. Ciasto przelej do wysmarowanej tortownicy. Piecz biszkopt ok 45 minut w 180 st.C. Po upieczeniu ciasto wystudź i przekrój na trzy krążki. Ze śmietanki odlej ok. pół szklanki, dodaj żółtka i mąkę ziemniaczaną. Resztę wlej do garnka i dodaj do niej pokruszoną białą czekoladę. Podgrzewaj do połączenia składników. Po połączeniu wlej mieszankę śmietanowo-żółtkową i chwilkę zagotuj. Wystudź.Ubij na sztywno. 100g masła ubić z cukrem waniliowym na puch. Dodaj po łyżce ubitej masy śmietanowej. Po połączeniu masy śmietanowej z masłem dodaj tarkowaną gorzką czekoladę. Pierwszy krążek nasącz syropem cytrynowym. Rozsmaruj na nim 2 łyżki konfitury cytrynowej. Wyłóż ½ truskawek Hortex (można je poprzecinać na połowę). Na truskawki wyłóż połowę masy śmietanowo-czekoladowej. Posyp połową prażonych płatków migdałowych. Całość przykryj drugim krążkiem biszkoptu. Biszkopt nasącz syropem i posmaruj pozostałą konfiturą cytrynową. Wyłóż resztę truskawek, masę śmietanowo-czekoladową i płatki migdałowe. Przykryj trzecim krążkiem ciasta. Odstaw do schłodzenia. 100g masła zmiksuj z olejkiem i cukrem. Masą równo pokryj cały tort. Udekoruj dowolnie wykorzystując masą cukrową i barwniki.