aurelito

aurelito

Kucharz
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Tort Gdański - po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort Gdański po mojemu –to lżejsza wersja oryginału i bardziej urozmaicona. Dzięki konfiturze cytrynowej i owocom truskawki -nabiera „charakteru”. Słodkie połączenie tradycji z nowoczesnością.

Tort Gdański - po mojemu

Składniki:

Tort Gdański - po mojemu

 

  • Składniki: Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • syrop cytrynowy do nasączenia

 

  • Nadzienie:
  • 400g truskawek Hortex
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 100g masła
  • tabliczka utartej gorzkiej czekolady
  • tabliczka białej czekolady
  • 4 łyżki konfitury cytrynowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 34 łyżki prażonych płatków migdałowych

 

  • Do dekoracji:
  • 100g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 olejek cytrynowy
  • 350 g masy
  • barwniki spożywcze

 

Sposób przygotowania:

Tort Gdański - po mojemu
Żółtka oddziel od białek. Do białek dodaj połowę cukru, szczyptę soli i ubij na sztywno. Żółtka ubij z drugą połową cukru na puch. Do żółtek delikatnie dodaj wodę, skórkę cytrynową i przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie rozmieszaj składniki. Do masy stopniowo dodawaj ubitą pianę z białek. Mieszaj do całkowitego połączenia składników. Ciasto przelej do wysmarowanej tortownicy. Piecz biszkopt ok 45 minut w 180 st.C. Po upieczeniu ciasto wystudź i przekrój na trzy krążki. Ze śmietanki odlej ok. pół szklanki, dodaj żółtka i mąkę ziemniaczaną. Resztę wlej do garnka i dodaj do niej pokruszoną białą czekoladę. Podgrzewaj do połączenia składników. Po połączeniu wlej mieszankę śmietanowo-żółtkową i chwilkę zagotuj. Wystudź.Ubij na sztywno. 100g masła ubić z cukrem waniliowym na puch. Dodaj po łyżce ubitej masy śmietanowej. Po połączeniu masy śmietanowej z masłem dodaj tarkowaną gorzką czekoladę. Pierwszy krążek nasącz syropem cytrynowym. Rozsmaruj na nim 2 łyżki konfitury cytrynowej. Wyłóż ½ truskawek Hortex (można je poprzecinać na połowę). Na truskawki wyłóż połowę masy śmietanowo-czekoladowej. Posyp połową prażonych płatków migdałowych. Całość przykryj drugim krążkiem biszkoptu. Biszkopt nasącz syropem i posmaruj pozostałą konfiturą cytrynową. Wyłóż resztę truskawek, masę śmietanowo-czekoladową i płatki migdałowe. Przykryj trzecim krążkiem ciasta. Odstaw do schłodzenia. 100g masła zmiksuj z olejkiem i cukrem. Masą równo pokryj cały tort. Udekoruj dowolnie wykorzystując masą cukrową i barwniki.