ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Czarna baba - ciasto z gęsiarki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Czarna baba to ciasto mołdawskie. Bardzo ciekawie wygląda po upieczeniu. Po pierwsze, w czasie pieczenia zmienia kolor z żółtego prawie na czarny i po drugie, ma bardzo ciekawą strukturę. Jest smaczne.

Czarna baba - ciasto z gęsiarki

Składniki:

Czarna baba - ciasto z gęsiarki

 

Sposób przygotowania:

Czarna baba - ciasto z gęsiarki

ETAP 1:

Jajka wybić do miski i porządnie ubić przy pomocy miksera.

Do drugiej miski przesiać mąkę. Dodać sodę i cukier. Przemieszać. Dodać olej, kefir i mleko. To już dokładnie wymieszać przy pomocy miksera. Dodać jeszcze alkohol i dopiero teraz dodać ubite jajka. Wymieszać.

Masa będzie miała konsystencję ciasta naleśnikowego. Gęsiarkę wysmarować masłem. Przelać do niej ciasto. Bardzo szczelnie przykryć naczynie folią aluminiową.

Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 1,5 godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę na piecu do 100 stopni i piec jeszcze kolejne 1,5 godziny.

Po wyjęciu z pieca cisto studzić w gęsiarce. Dopiero jak będzie chłodniejsze wyjąć.
Kroić, podziwiać, zajadać. Smacznego.