Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kokosowa babka z polewą i bakaliami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to niezwykle mięciutka babka z kokosową nutką. Całości dopełnia polewa i pyszne bakalie polecam na Świąteczny stół i podwieczorek. Zapraszam.

Kokosowa babka z polewą i bakaliami

Składniki:

Kokosowa babka z polewą i bakaliami

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Polewa:

  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • niewielka ilość gorącej wody

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka masła lub margaryny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Kokosowa babka z polewą i bakaliami
1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe, obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy.

2. Pieczenie: Formę na babkę ( taką większą z kominem ) smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy do niej ciasto. Babkę pieczmy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem i lekko studzimy, następnie wyjmujemy z formy.

3. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż będzie gęsta i szklista. Gotową polewę wylewamy na babkę.

4. Dekoracja: Następnie dekorujemy ją dowolnie płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową. Odstawiamy do zastygnięcia.

5. Podanie: Gdy babka będzie gotowa kroimy i podajemy. Życzę smacznego.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tagi:

ciasto babka