BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Tort na 18 urodziny

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tort ten zrobiłam na prośbę znajomej dla jej wnuczki na 18 urodziny. Tort na prośbę mocno śmietankowy, a biszkopt o smaku czekoladowym. Dekorowany 17 różami i listkami z masy cukrowej oraz koralikami. 18 - tą żywą róże babcia sama wręczyła.

Tort na 18 urodziny Więcej zdjęć (15)

Składniki:

Tort na 18 urodziny

 

  • Biszkopt;
  • mąka tortowa 2 i 1/4 szkl,
  • mąka ziemniaczana 3/4 szkl,
  • jajka 15 szt,
  • kakao mocno ciemne około 5-6 łyżek,
  • czekolada deserowa 50 g,
  • cukier 1,5 szkl,( można więcej)
  • proszek do pieczenia 1 op,(30 g)
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka,
  • szczypta soli,

 

  • Krem śmietankowy;
  • śmietana 30 % 2,5 litra,
  • cukier puder 10 łyżek,
  • śmietan fix 7 - 8 op,( w zależności od ubitej śmietany)
  • żelatyna 3 łyżeczki,
  • woda gorąca 1/4 szkl,

 

  • Gotowy krem śmietankowy 1 op,

 

  • Dodatkowo;
  • dżem z czarnej porzeczki 2 słoiki,
  • brzoskwinie w syropie 1 puszka,
  • rum do nasączenia biszkoptu,
  • rurki śmietankowe 8 - 9 op, zapomniałam spisać wagę,
  • wstążka,

 

  • Dekoracja

Sposób przygotowania:

Tort na 18 urodziny
Biszkopt zrobiony według tego przepisu tylko z powiększoną proporcją składników.

oto link;

https://gotujmy.pl/czekoladowy-tort-urodzinowy,przepisy-okazje-przepis,271008.html

Do masy biszkoptowej dodać startą na tarce czekoladę.

Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na dwie części.

Następnie nasączamy rumem, smarujemy dżemem porzeczkowym i nakładamy ubitą na sztywno śmietanę czyli krem śmietankowy.

Na krem śmietankowy nakładamy odsączone, pokrojone brzoskwinie, lekko je wciskając w śmietanę. 

Nakładamy drugi blat, czyli górę biszkoptu,delikatnie dociskamy.

Cały tort smarujemy gotowym kremem śmietankowym zrobionym według opisu na opakowaniu.

Boki obkładamy rurkami kokosowymi lub śmietankowymi.

Górę dekorujemy kremem śmietankowym, różyczkami i listkami z masy cukrowej (własnego wykonania) oraz koralikami cukrowymi.

Tort obwiązujemy wstążką. 

Gotowy tort wkładamy do lodówki na kilka godzin albo na całą noc.

Krem śmietankowy;

Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. 

Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy.

1//4 ubitej śmietany łączymy z rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie letnią żelatyną, a następnie dodajemy i łączymy z pozostałą ubitą śmietaną. 

Gotowy krem śmietankowy wykonujemy według opisu na opakowaniu.
Tort na 18 urodziny
Białka oddzielamy od żółtek a następnie miksujemy
Tort na 18 urodziny
Miksujemy na sztywną piane z dodatkiem szczypty soli
Tort na 18 urodziny
Pod koniec ubijania dodajemy na przemian żółtka i cukier
Tort na 18 urodziny
Do masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,sodą oraz kakao
Tort na 18 urodziny
Całośc delikatnie mieszamy do połączenia składników
Tort na 18 urodziny
Blaszkę o wymiarach 34/45 wykładamy papierem do pieczenia
Tort na 18 urodziny
Do przygotowanej blaszki przekładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku
Tort na 18 urodziny
Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na dwie części
Tort na 18 urodziny
Po nasączeniu biszkopt smarujemy dżemem
Tort na 18 urodziny
Brzoskwinie po odsączamy kroimy w kostkę
Tort na 18 urodziny
Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno
Tort na 18 urodziny
Na przygotowany biszkopt po nałożeniu dżemu nakładamy ubitą śmietanę oraz pokrojone brzoskwinie
Tort na 18 urodziny
Nakładamy drugi blat (górę tortu),smarujemy gotowym kremem śmietankowym,boki obkładamy rurkami
Tort na 18 urodziny
Gotowy tort wkładamy do lodówki na kilka godzin

Tagi:

tort okazje