Namffoh

Namffoh

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Czarne oliwki z pikantnym dipem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienita i łatwa w przygotowaniu przystawka do mięs z grilla.

Czarne oliwki z pikantnym dipem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czarne oliwki z pikantnym dipem

 

  • 300g czarnych oliwek bez pestek w zalewie
  • Zalewa:
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki wody (można dodać więcej w razie potrzeby)
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 czerwona papryczka chili w zalewie (tao tao)
  • Dip:
  • 4 kawałki papryki czerwonej w zalewie
  • 1 czerwona papryczka chili w zalewie (tao tao)
  • 1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki stołowe pikantnego ketchupu
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Czarne oliwki z pikantnym dipem
Oliwki przekładamy na sitko i wsypujemy do miseczki. W osobnym naczyniu przygotowujemy zalewę - mieszamy wodę, oliwę i przyprawy. Czerwoną papryczkę kroimy w bardzo drobne kawałki i dodajemy do zalewy. Mieszamy i wlewamy do oliwek ( nie mają być całe zanurzone w zalewie). Następnie przygotowujemy nasz dip. Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy pieprzem, solą i cukrem wedle uznania. Podajemy z serem pleśniowym lub serem mozzarella.
Czarne oliwki z pikantnym dipem
To przepyszne danie jest niewątpliwie nie jest przeznaczone dla osób o wrażliwym podniebieniu :)
Czarne oliwki z pikantnym dipem
Wykałaczki w dłoń i do dzieła! Oliwki znikają z talerza tak szybko jak się pojawiły.