Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 287]

Czarno - białe tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tym razem mam dla was jednak propozycję na wyjątkowy deser tiramisu. Efekt dają tu niezwykle ostatnio popularne czekoladowe biszkopty. Wraz z połączeniem z jasnym kremem tworzą niezwykle ładny i zachęcający deser.

Czarno - białe tiramisu

Składniki:

Czarno - białe tiramisu

na deser

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g biszkoptów czekoladowych
  • 120 g cukru
  • 80 ml wody
  • 40 g kakao
  • 40 g kawy rozpuszczalnej
  • 20 ml likieru amaretto
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Czarno - białe tiramisu
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masy serek mascarpone. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy ubitą pianę do masy. Mieszamy. Kawę rozpuszczalną zalewamy wodą. Dodajemy likier amaretto. Mieszamy. Pierwszą warstwę biszkoptów maczamy w kawie. Układamy połowę kremu. Posypujemy połową kakaa. Na kremie ponownie układamy biszkopty maczane w kawie. Na biszkoptach układamy pozostały krem. Posypujemy pozostałym kakao. Chłodzimy co najmniej całą noc.