Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Kruchy placek z rabarbarem pod bezową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo często robię ten placek, gdy zaczyna się sezon na rabarbar. Bardzo smakuje mi połączenie kwaśnego rabarbaru i delikatnej bezy. Polecam!

Kruchy placek z rabarbarem pod bezową pierzynką

Składniki:

Kruchy placek z rabarbarem pod bezową pierzynką

ciasto

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • kostka masła,
  • masa: 1 ¼ szklanki brązowego cukru,
  • ½ szklanki mąki,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 9 żółtek,
  • 330 g kremówki 30%,
  • 80 dag pokrojonego w plasterki rabarbaru

beza

  • 9 białek,
  • szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Kruchy placek z rabarbarem pod bezową pierzynką
2 i pół szklanki mąki mieszamy z cukrem pudrem i masłem. Szybko zagniatam =y kruche ciasto. Wylepiamy blaszkę. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C. W naczyniu łączymy mąkę, cukier i sól. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka łączymy ze śmietaną. Wlewamy do sypkich składników i dokładnie mieszamy. Wkładamy rabarbar. Wykładamy na kruche ciasto. Pieczemy przez 1 h. Białka ubijamy pod koniec dodając szklankę cukru pudru. Wykładamy na ciasto. Pieczemy jeszcze przez 10 minut.

Tagi:

placek