Sposób przygotowania:
Czebureki z kurczakiem, pieczarkami i serem
Szklankę wody zagotować z solą, cukrem i olejem, zdjąć z palnika i jednym ruchem wsypać szklankę mąki. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę i przestudzić (nie musi być zimne). Pozostałą mąkę wysypać na stolnicę i wyłożyć na nią wcześniej przygotowaną masę. Zagniatać ciasto, dodając do niego spirytus (lub ocet) oraz żółtko. Dokładnie wyrobić ciasto. Musi ono być elastyczne, miękkie i odstawać od ręki. Jeżeli okaże się, że jest za dużo mąki należy dodać gorącej wody. Wyrobione ciasto owinąć w folię i wstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować na stolnicy na grubość ok 3 mm i wyciąć okręgi za pomocą np. talerzyka deserowego. Na połowie tak wyciętego placka wyłożyć farsz: pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i usmażoną w przyprawie; pieczarki pokrojone w plasterki i usmażone; starty żółty ser. Całość składamy i dokładnie zaklejamy brzegi. Smażyć z obu stron, na rozgrzanym głębokim oleju do momenty zarumienienia ciasta. Najlepiej smakuje podane z sosem czosnkowym. Smacznego!
gosiapiotrek23