Sposób przygotowania:
Zielone pierogi z kurczakiem
Na początku robimy ciasto na pierogi- mąkę przesiewamy. Następnie dodajemy rozmrożony i mocno odciśnięty szpinak oraz szczyptę soli. Zagniatamy, wlewając tyle ciepłej wody, by ciasto było gęste i sprężyste. Odkładamy na pół godzinydo lodówki. Pora kroimy w półplasterki, marchewki ścieramy na tarce. Razem podsmażamy. Bazylię siekamy. Ser ścieramy na tarce. Mięso mielimy i mieszamy z warzywami, bazylią oraz serem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy kółka. Na każde nakładamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 3 minut do wypłynięcia. Sos- Przeciścnięty przez praskę czosnek mieszamy z majonezem oraz jogurtem. Podajemy do pierogów.