mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Zielone pierogi z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne zielone pierogi z kurczakiem.

Zielone pierogi z kurczakiem

Składniki:

Zielone pierogi z kurczakiem

 

Sposób przygotowania:

Zielone pierogi z kurczakiem
Na początku robimy ciasto na pierogi- mąkę przesiewamy. Następnie dodajemy rozmrożony i mocno odciśnięty szpinak oraz szczyptę soli. Zagniatamy, wlewając tyle ciepłej wody, by ciasto było gęste i sprężyste. Odkładamy na pół godzinydo lodówki. Pora kroimy w półplasterki, marchewki ścieramy na tarce. Razem podsmażamy. Bazylię siekamy. Ser ścieramy na tarce. Mięso mielimy i mieszamy z warzywami, bazylią oraz serem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy kółka. Na każde nakładamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 3 minut do wypłynięcia. Sos- Przeciścnięty przez praskę czosnek mieszamy z majonezem oraz jogurtem. Podajemy do pierogów.