Sposób przygotowania:
Pierogi z soczewicą i kurczakiemPrzygotowanie ciasta:
Do przesianej mąki dodajemy sól,olej, wbijamy jajko i wlewając ciepłą wodę zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę.
Przygotowanie farszu:
Mięso z kurczaka obieramy z kości i skórek. Soczewicę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy we wrzącej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę soli do smaku. Miękką soczewicę odcedzamy na sicie.Studzimy.
Cebulkę i czosnek obieramy. Cebulkę kroimy w kostkę. Na podgrzanym oleju na patelni rumienimy cebulkę. Studzimy. Czosnek przeciskamy przez praskę.
W maszynce do mielenia mięsa mielimy soczewicę, mięso z kurczaka i podsmażoną cebulę.
Formowanie kulek z farszu:
Do zmielonych składników na farsz dodajemy przeciśnięty czosnek. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i maggi.
Dokładnie mieszamy. Z farszu formujemy małe kulki.
Formowanie pierogów:
Ciasto na pierogi wałkujemy cienko na lekko posypanej mąką stolnicy. Z ciasta wycinamy szklanką krążki. Na każdym krążku układamy po 1 kulce farszu. Sklejamy krążki ciasta formując zgrabne pierogi.
Gotowe pierogi układamy w odstępach na deseczce przykrytej ściereczką.
Etap końcowy:
W dużym rondelku z osoloną wrzącą wodą gotujemy partiami pierogi. Od wypłynięcia na wierzch ok. 1-2 min. Następnie odcedzamy i przelewamy je ciepłą wodą. Podajemy od razu gorące polane zrumienionymi skwareczkami.