Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Pierogi z soczewicą i kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi z farszem z brązowej soczewicy z dodatkiem gotowanego w rosole mięsa z kurczaka. Moje rodzina uznały że te pierogi są przepyszne.

Pierogi z soczewicą i kurczakiem

Składniki:

Pierogi z soczewicą i kurczakiem

na ciasto:

na farsz:

  • 20 dag soczewicy brązowej
  • ugotowane z rosołu mięso z 1/2 kurczaka
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • Majeranek,sól, maggi i pieprz czarny do smaku

dodatkowo:

  • skwareczki do polania ugotowanych pierogów

Sposób przygotowania:

Pierogi z soczewicą i kurczakiem

Przygotowanie ciasta:

Pierogi z soczewicą i kurczakiem
Z podanych składników na ciasto zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto

Do przesianej mąki dodajemy sól,olej, wbijamy jajko i wlewając ciepłą wodę zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę.

Przygotowanie farszu:

Pierogi z soczewicą i kurczakiem
W maszynce do mięsa mielimy soczewicę i mięso z kurczaka oraz podsmażoną cebulę

Mięso z kurczaka obieramy z kości i skórek. Soczewicę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy we wrzącej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę soli do smaku. Miękką soczewicę odcedzamy na sicie.Studzimy.

Cebulkę i czosnek obieramy. Cebulkę kroimy w kostkę. Na podgrzanym oleju na patelni rumienimy cebulkę. Studzimy. Czosnek przeciskamy przez praskę.

W maszynce do mielenia mięsa mielimy soczewicę, mięso z kurczaka i podsmażoną cebulę.

Formowanie kulek z farszu:

Pierogi z soczewicą i kurczakiem
Z gotowego farszu formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego

Do zmielonych składników na farsz dodajemy przeciśnięty czosnek. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i maggi.

Dokładnie mieszamy. Z farszu formujemy małe kulki.

Formowanie pierogów:

Pierogi z soczewicą i kurczakiem
Na deseczce przykrytej ściereczką układamy sklejone pierogi

Ciasto na pierogi wałkujemy cienko na lekko posypanej mąką stolnicy. Z ciasta wycinamy szklanką krążki. Na każdym krążku układamy po 1 kulce farszu. Sklejamy krążki ciasta formując zgrabne pierogi.

Gotowe pierogi układamy w odstępach na deseczce przykrytej ściereczką.

Etap końcowy:

W dużym rondelku z osoloną wrzącą wodą gotujemy partiami pierogi. Od wypłynięcia na wierzch ok. 1-2 min. Następnie odcedzamy i przelewamy je ciepłą wodą. Podajemy od razu gorące polane zrumienionymi skwareczkami.