joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Czeko-mak z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wilgotne i bardzo czekoladowe ciasto makowe będzie idealnym deserem do kawy.

Czeko-mak z orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czeko-mak z orzechami

 

  • puszka masy makowej( 850g)
  • 6 jajek
  • 100g margaryny
  • 100g owoców kandyzowanych
  • 100g siekanych orzechów włoskich
  • 150g mlecznej czekolady
  • kilka kropel aromatu migdałowego

 

  • Polewa:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50g masła

 

Sposób przygotowania:

Czeko-mak z orzechami
Czekoladę drobno posiekać. Margarynę stopić w garnuszku, ostudzić. W tym czasie do miski przełożyć masę makową, miksować na najmniejszych obrotach dodając po 1 jajku. Następnie do masy makowej dodać margarynę, posiekane orzechy i czekoladę, owoce kandyzowane i olejek migdałowy. Mieszamy i wylewamy do tortownicy (24cm) wysmarowanej tłuszczem, której boki są posypane mąką a spód wyłożony papierem do pieczenia. piec ok 50 minut w 160 stopniach. Ostudzić. Masło na polewę rozpuscić, dodać połamana czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. polać ciasto, udekorować orzechami i migdałami. Odstawić do stężenia.
Czeko-mak z orzechami
Margarynę rozpuścić w garnuszku, odstawic do ostygnięcia
Czeko-mak z orzechami
Masę makową zmiksować dodając po jednym jajku
Czeko-mak z orzechami
Do masy makowej dodać orzechy, czekoladę i owoce kandyzowane
Czeko-mak z orzechami
Ciasto wylać do tortownicy, piec ok 50 minut w 160 st.